Danas počinje treći po redu Sarajevo Chamber Music Festival

Sarajevo Chamber Music Festival

Sarajevo Chamber Music Festival

Svečana ceremonija otvorenja trećeg po redu Sarajevo Chamber Music Festivala i prvi koncert održat će se danas, u srijedu 28.08.2013, u Domu armije s početkom u 19.30.

Koncertni program ovog najprestižnijeg festivala kamerne muzike u regionu, počinje nastupom Manhattan String Quarteta, koji je partner i suorganizator festivala, i švicarskog violiste Lech Antonia Uszynskog.

Na ovom jedinstvenom muzičkom događaju, pored navedenih, nastupit će i veoma cijenjeni umjetnici iz BiH i svijeta.

Mozartova i Brahmsova djela, koja su u fokusu festivala, kao i druga odabrana djela izvodit će još pijanista Christopher Taylor(SAD), violinistaCihat Aşkin(Turska), klarinetista Stanley Drucker (SAD), pijanista Nihad Krečo (BiH), flautista Sakib Lačević (BiH), pijanista Dino Mulić (BiH/SAD) i klarinetista Vedran Tuce (BiH).

Sarajevo Chamber Music Festival se razvija kao inicijativa Muzičke akademije, koja svoje umjetničko i edukativno djelovanje želi posebno razviti u odnosu prema najširoj publici, i kao poklon građanima i gostima Sarajeva.

Zahvaljujući saradnji Manhattan String Quarteta i Akademije, svi svjetski umjetnici pored koncerata u toku deset festivalskih dana održat će majstorskih radionica otvorenih za javnost za grupu od 55 odabranih studenata muzike iz regiona.

Kredo festivala je da umjetnost i znanje ne trebaju biti uslovljeni platežnom moći pojedinca, te su zbog toga svi programi otvoreni za javnost besplatno, a minimalni organizacioni troškovi pokriveni su iz fondova sufinansijera, Fonda Otvoreno društvo BiH, Federalnog i Kantonalnog ministarstva kulture i sporta, BH Telecoma, kompanije Fis Vitez i niza privatnih donatora iz SAD-a, koji su podijelili vjeru u ovu ideju.

Samo orgaznaciju festivala preuzeo je na sebe stručni i studentski tim Muzičke akademije, sa direkcijom festivala na čelu, koju čine Chris Finckel, Dino Mulić, Ivan Čavlović i Amila Ramović, uz tim posvećenihi talentovanih muzičara i muzkologa koji čine muzičko sutra Bosne i Hercegovine.

Lech Antonio Uszynski je violista poznatog Stradivari kvarteta, koji uspješno nastupa na najznačajnijim muzičkim pozornicama svijeta. Jedan je od najuglednijih violista svoje generacije, zbog čega mu je i Fondacija Habisreutinger-Stradivari ustupila jednu od devet preostalih Stradivari viola, model Gibson iz 1734. Rođen je u Padovi u poljskoj porodici muzičara. Odrastao je u Švicarskoj, gdje u Cirihu uči svirati violinu sa profesorima Anom Chumachenco i Zakharom Bronom.

U klasi Gerarda Wyssa Uszynski uspješno završava studij kamerne muzike. Dobitnik je brojnih nacionalnih i internacionalnih priznanja, te nagrada sa mnoštva takmičenja.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar na festivalima poput Schleswig-Holstein, Interlaken Classics, CICA music festival i NCPA koncertne serije. Strastveno je posvećen podučavanju i vodi majstorske radionice na Konzervatoriju za muziku u Pekingu.

Manhattan String Quartet će zajedno s Lechom Antoniom Uszynskim u prvom djelu koncerta izvesti Kvintet za violu i gudački kvartet K. 515 u C duru (1787) Wolfganga Amadeusa Mozarta, dok će u drugom djelu koncerta izvesti Kvintet za violu i gudački kvartet K. 111 u C duru (1890) Johannesa Brahmsa.

Informacije o svim programima dostupne su na www. sarajevochambermusicfestival. org i na www.mas.unsa.ba, kao i putem Facebook profila Scmf Sarajevo. Moguće rezervacije mjesta putem SMS-a +387 60 332 6650, putem maila scmf@mas.unsa.ba, ili poruke na Facebook profilu Scmf Sarajevo.

(Facebook www.facebook.com/scmf.sarajevo , Twitter @SCMFSarajevo, E-mail scmf@mas.unsa.ba, Web www. sarajevochambermusicfestival. org).

Posted by on 2013-08-28. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login