Danas ponovno okupljanje građana širom BiH

protesti, BiHNekoliko desetina studenata, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, okupilo se danas ispred zgrade Ekonomskog fakulteta u ovom gradu, kako bi podržali zahtjeve građana u rješavanju pitanja jedinstvenog matičnog broja. Pet osoba, koje su privedena nakon sinoćnjih demonstracija ispred zgrade institucija u Sarajevu, bit će puštene poslije provedenih procedura, izjavio je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Ahmed Nurković rekao je novinarima da je organizacija protesta zamišljena juče kao podrška građanima koji su bili okupljeni pred parlamentom, ali da studenti, bez obzira na razilazak demonstranata jutros ispred parlamenta, nisu obeshrabreni da pokažu nezadovoljstvo radom političara.

On je naglasio da će okupljeni studenti od Ekonomskog fakulteta prošetati do zgrade parlamenta BiH, koju su 18 sati bili blokirali demonstranti, tražeći donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Stotine građana Zenice okupile su se jutros na protestu podrške roditeljima čija djeca nemaju jedinstvene matične brojeve (JMB).

Učesnici protesta u Zenici nosili su transparente na kojima je pisalo „Sloboda za našu djecu“, „Nećemo entitete, hoćemo identite“ i mnoge druge.

Organizator protesta Emir Serdarević rekao je za agenciju Anadolija da su demonstracije u Zenici organizovane putem društvenih mreža. Serdarević je pojasnio da okupljanje građana nije sazvao kao član neke vladine, nevladine, niti bilo koje druge organizacije. “Protesti su čin podrške ljudima u Sarajevu koji su dva dana bili pred zgradom Parlamenta“, pojasnio je organizator skupa u Zenici.

Serdarević je kazao da demonstranti sa današnjih protesta u Zenici planiraju doći u Sarajevo i podržati protest koji će u biti organizovan na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović.

Mostarci na centralnom gradskom trgu

Građani Mostara mirnim okupljanjem na centralnom gradskom trgu iskazuju podršku zahtjevima upućenima na sarajevskim protestima.

Razlog za ovo okupljanje je i hronična politička kriza Mostara. Mostarci danas poručuju da žele pravedan gradski Statut, zasnovan na ravnopravnosti svih građana, te funkcionalnu, odgovornu i nekorumpiranu lokalnu vlast.

Novi protesti najavljeni su za danas poslijepodne u Banja Luci i drugim krajevima BiH.

 

 

Posted by on 2013-06-07. Filed under Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login