Danas završne riječi u predmetu “Pustivuk”

Sud, BiHZavršne riječi Tužilaštva BiH pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu “Srpko Pustivuk” zakazane su za utorak, najavljeno je iz Suda.

Sud BiH potvrdio je 30. jula 2010. godine optužnicu koja Srpka Pustivuka tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi Pustivuk 29. maja 1992. godine ili približno tog datuma zajedno s grupom od desetak naoružanih vojnika Prve srpske ilijaške brigade došao do porodične kuće u selu Gornja Bioča, općina Ilijaš, i tom prilikom zajedno s ostalim vojnicima, pucajući iz pješadijskog naoružanja, usmrtio jednog civila i teško ranio tri.

Kako se u optužnici nadalje navodi, Pustivuk je 31. maja 1992. godine zajedno s pripadnicima vojske tzv. srpske republike BiH i milicije učestvovao u nezakonitom zatvaranju i lišenju slobode civila Bošnjaka u osnovnoj školi u Gornjoj Bioči.

Posted by on 2011-11-29. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login