Delegacija EU : Sloboda izražavanja i medija – temeljni principi i vrijednosti svake zemlje s perspektivom članstva u EU

Napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, su izuzetno zabrinjavajući. Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Ured EU u BiH od vlasti RS očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere. Također očekujemo od vlasti RS da provedu mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti. Nadalje, od najviših zvaničnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare.

Sloboda izražavanja i medija su temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja”, poručili su iz Ureda EU u BiH.

Dodaje se kako je garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU. Za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima, stoji u saopštenju.

Posted by on 2023-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login