Dervo Sejdić: Rok će biti ispoštovan, ali ne i presuda

 

Dervo Sejdić

Dervo Sejdić

Dervo Sejdić, jedan od apelanata Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, izjavio je agenciji Fena da će do 31. augusta biti ispoštovan briselski rok za podnošenje prijedloga bosanskohercegovačkom parlamentu za izmjenu državnog ustava u kontekstu presude Sejdić – Finci.

To po njegovom mišljenju ne znači i da će Ustav BiH skoro biti prilagođen odredbama sudske presude koja pripadnicima manjina u Bosni i Hercegovini omogućava aktivno pravo učešća u institucijama vlasti.

“Formalno gledajući, do 31. augusta u parlamentarnoj proceduri pojavit će se prijedlog ili inicijativa o ustavnim izmjenama na osnovu sporazuma Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine te Hrvatske demokratske zajednice BiH” , kaže Sejdić, ali to će po njegovom mišljenju biti samo predizborni trik jer on ne očekuje da će prijedlog biti i odobren u Parlamentu niti da će biti na dnevnom redu 6. septembra, za kada on očekuje sjednicu tog parlamentarnog nivoa.

“Prijedlog SDP-a i HDZ-a je neprihvatljiv jer produbljuje etničku podjelu u BiH, proizvodi dodatnu diskriminaciju i u suštini se ne bavi implementacijom presude Suda iz Strazbura”, naglašava Dervo Sejdić, pripadnik romske zajednice, koji je bio jedan od apelanata Sudu zajedno s Jakobom Fincijem iz jevrejske zajednice u našoj zemlji.

Posted by on 2012-08-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login