Deset najboljih zanimanja u Njemačkoj

NjemačkaNjemački list “Local” objavio je listu od deset najboljih zanimanja za strance koji dolaze u tu bogatu evropsku zemlju radi zaposlenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema toj listi, najbolje zanimanje za strance u Njemačkoj je inžinjer. Njemačka je zemlja kojoj nedostaje inžinjera, a posebno u autoindustriji i mehanici. Prosječna plaća inžinjera u toj zemlji je iznad 70.000 eura godišnje.

Sljedeće najbolje zanimanje za strance u toj zemlji je ljekar. Prema posljednjim podacima, Njemačkoj nedostaje oko 5.000 ljekara koje pokušava “uvesti” iz inostranstva. Ljekari u prosjeku zarađuju više nego druge osobe s fakultetskom diplomom.

Nakon ove dvije profesije, najbolji poslovi za strance u Njemačkoj su stručnjaci u oblasti tehnologije i matematike, “predavači izvan učionice”, vodič na rijeci, vodič na festivalima alkohola, instruktor za skijanje, spasilac na bazenu, freelancer, bilo u umjetnosti, muzici ili nauci, i na kraju vodič biciklista.

Prosječna njemačka neto plaća trenutno iznosi oko 2.000 eura. Plaća njegovatelja i medicinskih sestara prosječno iznosi između 2.000 i 2.200 eura bruto, pa čak i više, ovisno o težini posla i dodacima na plaću.

Visokokvalificirani stručnjaci s radnim iskustvom u prosjeku zarađuju dvostruko više, ali uvijek treba uzeti u obzir i sve troškove preseljenja i života u drugoj zemlji.

Posted by on 2014-07-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login