Detektovanje laži

Laži su sastavni dio naših života. Bilo da želimo da izbjegnemo neku neprijatnost ili da steknemo kakvu korist, bilo da je riječ o tzv. nevinoj, “bijeloj” laži ili se radi o nečemu ozbiljnijem, tek, svi lažu, samo sa različim motivima.

laž, neistinaOno što je “kvaka” u svemu tome je što niko ne voli da ga lažu. Mnogi bi voljeli da imaju specijalnu moć kojom bi, poput detektora, otkrili ko i kada laže. Pa, nemamo sposobnost da vam damo specijalne moći, ali, možda vam možemo pomoći – evo nekih detalja na koje treba da obratite pažnju kako biste uočili laž:

Greške pri izgovaranju riječi.
Mozak već priprema sljedeću laž, ili razmatra koliko je čvrsta tek izgovorena, tako da nema previše kapaciteta da se bavi pravilnim izgovorom.

Odugovlačenje prije odgovora.
Ovo znači da osoba razmatra i traži greške u laži koji će ponuditi.

Neprirodni izrazi lica, npr. predugo osmjehivanje.
Ovo se radi da bi se sagovornik uvjerio kako uopšte nismo uznemireni.

Promena u frekvenciji treptanja, ili visini glasa.
Ovo se teško može kontrolisati, jer je reč o reakciji na krivicu, ili briga o tome da li ćemo biti uhvaćeni u laži.

Odvraćanje pogleda nakog neugodnog pitanja.
Riječ je o brizi da sagovornik ne primjeti nešto neobično.

Povećana aktivnost ruku, kao što je poigravanje predmetima koji leže na stolu ispred njih.
Ovo se dešava kao rezultat potrebe da se oslobodimo stresa zbog laganja. Poseban slučaj je sjedenje na dlanovima, upravo kao pokušaj da se sakrije prethodna manifestacija laži.

Svaki od prethodnih znakova sam po sebi ne mora da znači da vas osoba sa kojom razgovarate laže, ali može biti pokazatelj da potražite još neke znake, kako biste bili sigurniji.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login