Digitalni reklamni plakati

jumbo plakatTrgovci se počinju usmjeravati prema individualnim kupcima i to preko digitalnih jumbo plakata kao što su oni viđeni u filmu ‘Minority Report’ s Tom Cruiseom u glavnoj ulozi.

Kamere na oglasima usmjerene prema skupinama prolaznika uspješno mogu identificirati njihov spol i dob te im na osnovu tih informacija prikazati relevatnte proizvode. Sistem za prepoznavanje lica nazvan je “Next Generation Digital Signage Solution”, a razvijen je u japanskoj tehnološkoj kompaniji NEC.

Kreatori plakata tvrde da fotografije lica odmah brišu, no neki potrošači strahuju da bi ovi jumbo plakati mogli snimati njihove izraze lica i načine na koje reagiraju na oglase. Osim toga, kritičri već upozoravaju da bi ovaj sistem mogao biti velika prijetnja za privatnost.

Sistem je već iskušan u trgovačkim centrima u Japanu, a stručnjak za digitalno oglašavanje 40-godišnji Omaid Hiwaizi iz londonske agencije “Chemistry” kaže za britanski The Sun: “Firme će pažljivo pratiti radi li se to dobro”.
U Spielbergovom filmu Minority Report (u prijevodu Specijalni izvještaj) digitalni plakat govori Tom Cruiseu koje piće da odabere. Inžinjeri iz NEC-a sistem su tako kreirali da što duže osoba stoji ispred kamere, to će i podaci biti precizniji, a tako se primjerice mogu i pohraniti ili razmjenjivati s drugim elektronskim podacima iz drugih baza.

Ipak, kako upozorava Takeshi Yamamoto potpredsjednik za strateško udruživanje: “NEC-ova tehnologija je razvijena da bude totalno anonimna”.

“Dok tehnologija prikuplja podatke o dobi i spolu, ona ne prikuplja niti pohranjuje nikakve snimke ili informacije koje se odnose na nekog tačno određenog pojedinca”, rekao je Yamamoto za američku TV mrežu ABC, dodajući da je nekoliko firmi već izrazio interes za ovu NEC-ovu tehnologiju.

Prema najavama, ovaj sistem prepoznavanja potrošača će biti testiran u Sjedinjenim Državama do kraja ove godine, a ako se pokaže uspješnim, mogao bi se lako proširiti na ostatak svijeta.

net / bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login