Djeca hrvatskih povratnika još nisu krenula na nastavu u Gornjoj Tramošnici

školaUčenici hrvatske nacionalnosti iz područne škole Gornja Tramošnica u općini Pelagićevo (RS) ove školske godine nisu krenuli na nastavu. Njihovi roditelji traže da im djeca nastavu slušaju na maternjem – hrvatskom jeziku a ne na srpskom jeziku kako im se želi nametnuti.

Nastavu u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici, općina Pelagićevo ove školske godine trebalo je da pohađa osam učenika hrvatskih povratnika.

Međutim, umjesto stare učiteljice, dobili su novu, koja po instrukcijama ravnateljice matične škole iz Pelagićeva, ukida dosadašnje latinične školske džbenike i djeci dijeli ćirilične a umjesto na hrvatskom nameće im se nastava na srpskom jeziku.

“Sedamnaest godina su djeca učila po planu i programu hrvatskoga naroda, jezika i kuture. Gospođa Olga Lazić svojim dolaskom je sve to negirala i stavila u drugi plan izričito zahtijevajući da uče po srpskom planu i programu“, kaže roditelj učenika iz Gornje Tramošnice, Ivo Kamenjašević.

“Apsolutno ne pristajemo na to. Moje dijete je hrvatsko dijete. Mi živimo ovdje, borimo se, patimo se na sve moguće načine da preživimo. Radimo ovdje, boravimo tu i ovo je naša rodna gruda. Čemu sve ovo? Ne znam. Djeca ne idu u školu i to je najgore od svega. Djeca gube sate, gube dane. Tko će im to nadoknaditi? Kako? Vjerojatno cijelo iduće ljeto će morati ići u školu. Hrvatski jezik 16 godina se ovdje uči. S ranijim direktorom iz Pelagićeva nije bilo nikakvih problema a sada direktorica koja je došla, pravi problem. Mi samo želimo da se u hrvatskom mjestu uči hrvatski jezik”, ističe majka učenika, Julija Božanović.

Područnu osnovnu školu u Gornjoj Tramošnici posjetio je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. Na sastanku s roditeljima i ravnateljicom škole Olgom Lazić obećao je da će djeca nastavu i ubuduće slušati na maternjem hrvatskom jeziku.To nije ispoštovano, naglašava Kamenjašević.

“Učiteljica je došla sa knjigama. Učit će se po programu Republike Srpske. Ne znam iz kojih razloga. Da li je možda zadobila snagu nakon ovog referenduma? Da li neko pita roditelje ove djece? Ja sam pozvao i pozivam opet javnost. Pozivam nadležne institucije da dođu da se ovaj problem riješi i ovo četvoro dječice ide u školu po zatečenom planu i programu”, kaže Kamenjašević i dodaje:

“I OSCE je dao svoje mišljenje da se radi po zatečenom. Ja sam pozvao i kabinet člana predsjedništva gospodina Dragana Čovića da se očituje o ovome. Uputio sam ponovo apel i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović ako treba da se iselimo, iselit ćemo se. Ali koja će to poruka biti hrvatskom narodu? E, to ćemo vidjeti. Budite sigurni da neću otići ja sa svojim sinom kao i ovi drugi roditelji. Neko mora odstupiti od ovoga. Ili će odstupiti ministar, ili će direktorica, koja ne poštuje odluke gospodina ministra Maleševića a što je dogovoreno i naređeno.“

Ravnateljica matične škole iz Pelagićeva Olga Lazić kaže da ona svoj posao radi po Zakonu i instrukcijama ministarstva Prosvjete i Kulture Republike Srpske.

„Ministar je objasnio kako treba raditi, koje je pravilo rada, kako treba primjenjivati nastavni plan i program i da sam ja bila potpuno u pravu. Na kraju je dogovoreno da se koristi nastavni plan i program Republike Srpske, s tim da se izvodi grupa nacionalnih predmeta. To je hrvatski jezik i rimokatolička vjeronauka. Mi smo ispoštovali sve odluke i ono što nam je naložio ministar ali evo opet su nastali problemi“, tvrdi ravnateljica Lazić.

Osnovna škola u Tramošnici osnovana je prije 110 godina. Od prijeratnih blizu 1.500 učenika, ove godine u školi su samo četiri učenika.

Posted by on 2016-10-02. Filed under Pelagićevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login