Djelotvornost međuopštinske saradnje u BiH

Međuopštinska saradnja koja je kroz projekte međunarodnih donatora uspostavljena između Teslića, Tešnja i Žepča i danas daje efekte. Poslužila je i promociji lokalnih zajednica te razvoju privrede i povećanju izvoza. Sa iskustvima iz te regije u Tešnju su se ovih dana upoznali i predstavnici drugih bh. opština.

fabrika, posao
fabrika, posao

Zbog odlaska radne snage iz BiH međuopštinska saradnja sve je potrebnija.

Neophodna je i zbog privlačenja investicija, kaže Goran Rodić iz Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora, koji je bio jedan od učesnika foruma u Tešnju na kojem je predstavljena razvojna inicijativa Teslića, Tešnja i Žepča.

“Ova aktivnost je jedna studijska posjeta koja se realizuje u okviru projekta međuopštinske saradnje Grada Prijedora i opština Kozarska Dubica i Gradiška. Učesnici studijske posjete su ljudi koji dolaze iz lokalnih uprava, koji imaju bliske veze sa tim procesom privlačenja investicija. Ako dođete do saznanja da vaša lokalna zajednica na tržištu nema takav kapacitet da može da zadovolji potrebu za radnom snagom, logično je da se obratite susjednim opštinama, da tražite razmjenu informacija, da napravite nekakvu mogućnost da se ta baza dostupne kvalifikovane radne snage proširi”, navodi Rodić.

Kako to još može izgledati u praksi, govori direktor Tešanjske razvojne agencije Ismar Alagić: “Primamljivije zvuči ako kažete da imate 130.000 stanovnika, ako kažete da imate promet tri milijarde maraka i ako kažete da imate izvoz 800 ili 900 miliona maraka”.

U projekte međuopštinske saradnje BEAR bile su uključene i 32 firme iz Teslića, Tešnja i Žepča, dodaje Alagić.

“Firme koje su učestvovale u BEAR projektu za 439 uposlenika su uvećali broj svojih zaposlenih, povećali su promet za 80 miliona KM, i povećali su i izvoz za 20 miliona KM tokom trajanja tog projekta. Prvo, područje intervencija je povoljno poslovno okruženje gdje smo se bavili prostorom za poslovanje, poslovnim zonama, razvojem nekih instrumenata podrške, kao što su uredi sve na jednom mjestu”, kaže Alagić.

Drugi segment, dodaje Alagić, zove se konkurentnost malih i srednjih preduzeća.

“Tu smo firmama pružili usluge u smislu razvoja prototipova, uvođenja međunarodnih standarda kvaliteta, brendiranja njihovih proizvoda, izrade poslovnih i marketing planova, obuke radne snage. 146 predstavnika vršnog i srednjeg rukovodstva prošlo je obuke za određene tehnike. Preko 60 polaznika je prošlo specijalističke obuke u segmentu obuke zavarivača, segmenta operatera sa osnovama elektronike i obuke šivača za tekstilna zanimanja”, ističe direktor Tešanjske razvojne agencije.

Zahvaljujući projektima koje su finansirali njemački Giz i Evropska unija u konkurenciji skoro 500 evropskih gradova, ugledni list u poslovnom svijetu “Financial Times” izabrao je prije nekoliko godina područje Teslića, Tešnja i Žepča u “Top 10” evropskih regija, u kategoriji najboljih evropskih investicionih lokacija.

“Konkretno, kod nas je bio dolazak firme iz Norveške, koja je nakon investicione konferencije koja se dogodila kada je u pitanju BEAR projekat, iz medija čula za općinu Žepče. Jedan od uposlenika je bio Žepčak, koji je kazao na kraju da mu je bilo puno lakše objasniti zašto je Žepče zanimljivo za investiciju nakon priče o Žepču kroz BEAR. Ta investicija i dan danas radi, prave zgradu veliku, upošljavaju pedeset stručnjaka. Oni rade velika postrojenja za naftnu industriju. Ono što je efekat BEAR-a bio jeste dolazak dvije firme iz Hrvatske, koje su također, kroz medije, kroz taj dio došle, i investirale u Žepče”, kaže Branka Janko, direktorica Razvojne agencije.

“Život nas tjera na mnoge stvari, tako da će nas natjerati i na ovo, da razmjenjujemo radnu snagu, da razmjenjujemo iskustva, da ubuduće sarađujemo, a sve u cilju boljeg života na teritoriji Bosne i Hercegovine”, kaže direktor Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora, Aleksandar Drljača.

Razvojnoj inicijativi tri bosanskohercegovačke opštine, Teslića, Tešnja i Žepča, strane diplomate su poklanjale daleko više pažnje nego predstavnici kantonalne, entitetske ili državne vlasti u BiH.

“Smatram da ovaj uspjeh zaslužuje mnogo više pažnje u Bosni i Hercegovini. I ova saradnja izdiže se iznad onoga što se u ovoj zemlji veoma često vodi, a to su beskompromisne rasprave. Na taj način se cementiraju, čak i produbljuju rovovi, a zemlja ostaje zarobljena u političkoj i ekonomskoj stagnaciji”, izjavila je tokom posjete Tešnju ambasadorica Njemačke u BiH, Christiane Hohmann.

Posted by on 2019-02-10. Filed under Tešanj, Teslić, Vijesti iz BH gradova, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login