Djevojčice i dječaci iz Srebrenice i Bratunca na Ljetnjoj školi hobija uče vještine za budućnost

djeca“Zabavno nam je, učimo nešto novo, tek smo počeli raditi i učimo kako raditi na mašinama, a onda ćemo izrađivati predmete”, kažu Amar i Teodora koji zajedno rade za mašinom na radionici obrade drveta. Zajedno idu u treći razred osnovne škole u Srebrenici.

Na danas otvorenoj Ljetnjoj školi hobija ‘N-TIM’Akademija’ u Srebrenici djeca iz osnovnih škola Srebrenice i Bratunca do 26. avgusta će imati priliku pohađati četiri kursa: robotiku, modeliranje od žice, obradu drveta i origami-kirigami.

‘Akademiju’ organiziraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju u Istanbulu (IICPSD), i Fondacija za obrazovanje Privredne komore u Bursi (BUTGEM). Koncipirana je po uzoru na ljetnu školu koju svake godine organizira BUTGEM u Turskoj, za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za tehničkim i naučnim zanimanjima.

“Zabavno nam je, učimo nešto novo, tek smo počeli raditi i učimo kako raditi na mašinama, a onda ćemo izrađivati predmete”, kažu Amar i Teodora koji zajedno rade za mašinom na radionici obrade drveta. Zajedno idu u treći razred osnovne škole u Srebrenici.

“Ovakve radionice su nemjerljivo korisne za djecu, da steknu nove vještine, ali i da se zabave. Dobro je da se djeca upoznaju sa tehničkim vještinama, da vide kako postoje i druge mogućnosti i opcije poslije osnovne škole, da nije sve ‘kad porastem biću doktor’. Lično mi je tehnika strast,volim raditi, i mnoge mašine na kojima radimo su i meni nove, tako da mogu misliti koliko je tek djeci zabavno”, kaže nam Neđo Petrović, nastavnik engleskog iz osnovne škole u Bratuncu.

Živo je i na drugim radionicama, na radionici modeliranja od žice zatičemo Milicu i Nadiu kako turpijama obrađuju žicu koju su stegnule u škrip.

“Pripremamo dijelove od kojih ćemo kasnije raditi razne predmete”, kaže nam Milica koja je peti razred, i kao i Nadia, ranije nije imala priliku raditi bilo šta slično.

“Kažu da je ovo za dječake, ali i djevojčice to mogu raditi”, govori nam Nadia, učenica trećeg razreda dok turpijom pažljivo oblikuje kraj žice. Za stolom pored su Miljan iz Skelana koji je završio šesti, i Ahmet iz Glogove koji je završio peti razred.

“Još uvijek pripremamo dijelove, mislim da ćemo prvo napraviti automobil”, pojašnjavaju nam.

Fokus radionica je na praktičnom radu, za koji je BUTGEM donirao naprednu opremu i mašine značajne vrijednosti, prilagođene dječijem uzrastu. Jedan od najvažnijih elemenata organizacije N-TIM Akademije je i mogućnost pohađanja i za koja žive u ruralnim krajevima i koja nemaju pristup sličnim inicijativama.

“Za Srebrenicu ova Akademija ima veliki značaj. Bitna je jer okuplja mlade ljude koji predstavljaju budućnost grada i koji će tu steći vještine koje će im koristiti u budućnosti”, kazala je Biljana Rakić, zamjenica načelnika Srebrenicena otvaranju ‘N-TIM Akademije’.

“Zadovoljstvo je vidjeti djecu kako su se angažovala već od prvih minuta, kako pokazuju interes i kako im je sve zanimljivo. Djeca ovdje nemaju mnogo aktivnosti tokom raspusta, ili idu na Drinu ili su na ulici, tako da će im ovo na koristan način zaokupiti pažnju i dobiće priliku da na zabavan način uče”, kazao je Nedeljko Mlađenović, načelnik Bratunca.

Menadžer UNDP-ovog Programa oporavka regije Srebrenica Alexandre Prieto kazao je kako je UNDP podržao Ljetnju školu jer ‘N-TIM Akademija’ pomaže razvoju tehničkih i socijalnih vještina kod djece.

“Ljetnja škola također doprinosi ostvarenju čak četiri Cilja održivog razvoja tako što pruža djeci kvalitetno obrazovanje, afirmira rodnu ravnopravnost približavajući djevojčicama inžinjerske i tehničke vještine, stimulira razvoj inovacija, te pomaže smanjenju nejednakosti u BiH. Plan je da ova Akademije bude redovna, a nadamo se da će se već od sljedeće godine proširiti i na druge opštine u BiH”, kazao je Prieto zahvalivši se svim partnerima kao i domaćim privrednicima kompaniji ‘Alma Ras’ i Fondaciji Hastor koji su podržali Akademiju.

“Dijelimo viziju obrazovanja koje je inovativno i koje je zabavno djeci. Ovdje uče vještine i znanja za 21. vijek koje će im pomoći da budu što sposobniji i konkurentniji na tržištu rada, i da promišljaju na jedan fleksibilan način i prilagođavaju se svakodnevnim promjenama kako bi na njih mogli odgovoriti na što bolji način”, kazala je Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovanja u UNICEF-u BiH.

“Zabavno nam je, učimo nešto novo, tek smo počeli raditi i učimo kako raditi na mašinama, a onda ćemo izrađivati predmete”, kažu nam Amar i Teodora koji zajedno rade za mašinom na radionici obrade drveta

N-TIM Akademija koncipirana je po uzoru na ljetnu školu koju svake godine organizira BUTGEM u Turskoj, za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za tehničkim i naučnim zanimanjima. BUTGEM je svjetski lider u polju stručne obuke, što su već prepoznale i Ujedinjene nacije. Njihov trening centar godišnje obučava oko 2.500 polaznika u skladu sa aktuelnim potrebama industrije u Bursi, od kojih 80% uspješno dobije posao nakon obuke.

“Vještine koje djeca uče na Akademiji važan su korak ka profesionalnom razvoju u budućnosti”, kazala je Ipek Dincel, predstavnica Fahrettina Gulenera, predsjednika Privredne komore Burse koji je donirao značajnu opremu za N-TIM Akademiju.

Osim savladavanja tehničkih vještina, N-TIM Akademija je i idealna prilika za druženje i upoznavanje. Predviđeno je da N-TIM Akademija postane redovan godišnji događaj, a da u 2017. obuhvati i druge lokacije u Bosni i Hercegovini, s ciljem proširenja na državni i regionalni nivo u narednom periodu.

Posted by on 2016-08-05. Filed under Bratunac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login