Dnevno utočište za djecu sa ulice

djeca, ulicaDnevni centar za djecu koja su primorana da rade na ulici postoji od juna 2009. godine. U centru je do sada boravilo oko 120 djece, a njih oko 80 svakodnevno je tu. Pored fizičke zaštite, ishrane, higijene i odjeće, djeca ovdje dobijaju psihološku zaštitu i edukaciju, kako bi se mogla uključiti u redovni sisitem obrazovanja i normalan život.

Danas je Centar prezentirao postignute rezultate humanog posla koji rade sa djecom sa ulice.

„Osnovni cilj centra je da mjeru sankcije, zamjenimo mjerom podrške djeci koja su iz raznih razloga primorana boraviti i raditi na ulicama grada Sarajeva. Ilustacije radi ću navesti jedan primjer, kada su djeca tek stigla u Centar njihove ambicije su bile da postanu dileri i kriminalci, a nakon sedam mjeseci boravka djevočice su htjele postati frizerke, a dječaci automehaničari, što dovoljno govori o rezultatima Dnevnog centra za djecu,” kaže Mirsada Poturković, direktorica Kantonalnog centra za socijalni rad.

Centar za djecu koja borave i rade na sarajevskim ulicama je projekat Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Ministarstva zdravstva, Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva unutrašnjih poslova KS, uz finansijsku podršku norveške organizacije „Save the Children“.

„Najvažnija aktivnost Centra se odnosi na promociju obrazovanja i uvezivanja ove djece u obrazovni sistem“, kaže Andrea Žeravčić, menadžerica regionalnog programa norveške organizacije „Save the Children“.

„Pored fizičke podrške koja se pruža ovoj djeci, djeca i njihovi roditelji dobijaju i psiho-sociološku zaštitu. Iskustva Dnevnog centa nam govore da prisila i sankcija ne daju rezultate kao ovaj način prevencije prosjačenja,” govori o svom iskustvu Mirsada Poturković.Opći cilj projekta je da uspostavi djelotvorne modele pružanja podrške i zaštite djeci i mladima koji su izloženi riziku , te djeci žrtvama trgovine, kako bi se spriječilo nasilje, izrabljivanje i zlostavljanje.

„Nažalost, mnogo djece ostaje na ulicama da se bavi prosjačenjem, jer mi ne možemo riješiti probleme djece koja dolaze iz drugih dijelova BiH, sa Kosova, sa područja južne Srbije“ , kaže direktorica Poturković.

Prema podacima koji su danas prezentirani, 80 odsto djece koja su tokom prošle godine prosjačila na sarajevskim ulicama, nije  sa područja Kantona Sarajevo.

Dnevni centar za djecu otvoren je svakim danom od 8 do 19 časova.

radiosarajevo / bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login