Do kraja godine Internet domen na ćirilici!

ćirilica  domen

ćirilica domen

Srbija bi do kraja ove godine treblo da dobije internet domen na ćirilici, najavila je u petak ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

“To će doprinijeti da se u Srbiji internet koristi još više i da bude u potpunosti dostupan svima”, izjavila je ona u Privrednoj komori Srbije na proslavi dve godine rada Registra nacionalnog internet domena Srbije, navodi Mondo.

Internet domen na ćirilici, prema njenim rečima, omogućiće bolju komunikaciju države, privrede i građana, kao i lakše korišćenje elektronske uprave i elektronske trgovine, a doprinosiće i konkurentnosti Srbije.

“Javnom raspravom o uvođenju internet domena na ćirilici, koja je danas počela, trebalo bi da se dođe do odgovora kako će Srbija biti predstavljena na svom zvaničnom pismu”, rekla je Matićeva.

Objasnila je da će skraćenica koja će označavati Srbiju morati da sadrži bar jedan od karaktera koji je različit od bilo kog drugog na latinici, odnosno da bude specifičan za srpsko ćirilično pismo.

Na nekoliko veb sajtova će biti organizovano glasanje koje bi trebalo da na najdemokratičniji način dovede do najboljeg predstavljanja Srbije na inernetu. Uvođenje internet domena na ćirilici, kako je ocijenila Tasićeva, omogućiće očuvanje identiteta srpskog pisma i kulture.

Posted by on 2010-03-06. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login