Dobojska bolnica u teškom stanju

DobojBolnica u Doboju dobila je mazut za grijanje te zdravstvene ustanove, ali će im biti dovoljan samo za naredne dvije sedmice.

Pomoćnik direktora ove bolnice Aleksandar Panić potvrdio je za Fenu da je cisterna s mazutom stigla sinoć oko 17 sati, pa su ponovo zagrijani radijatori.

Ta količina goriva bit će im dovoljna za narednih 14 dana i to samo ako temperature bude slične trenutnim.

“Molimo Boga da ne bude minus. Pacijentima jeste teško i svi mi trpimo, jer kada bi temperatura pala ispod nule, instalacije bi smrze i to bi bila havarija nesagledivih razmjera”, kazao je Panić.

Prije dva dana potrošene su zadnje količine nabavljenog mazuta u prošloj godini, a finansijskih sredstava za novu nabavku nemaju, jer dobavljaču već duguju oko miliona KM.

Jedan broj pacijenata, od njih oko 300, koliko je smješteno u dobojskoj bolnici, jučerašni dan proveli su mahom umotani u ćebad, a na prozore su stavljali čaršafe, kako bi se zaštitili od hladnog vazduha koji prolazi kroz dotrajalu stolariju.

“Umotao sam se u ćebe, hladno je, ali u ovoj situaciji moramo da razumijemo. Bolnički smještaj nije loš, ali moramo da se prilagodimo situaciji”, rekao je za Nezavisne novine Ratko Marić, pacijent koji je na liječenju u Službi hirurgije.

Prema nezvaničnim informacijama, samo tri tone mazuta trenutno se nalaze u bolnici, a one se koriste za potrebe kuhinje i vešeraja, kako bi se održala ishrana i higijena i dnevno opralo oko 600 kilograma veša, javljaju Nezavisne novine.

U pojedinim odjeljenima medicinsko osoblje je postavilo termoakumulacione peći. Operacione sale moraju imati određenu temperaturu pa su koristili klima uređaje, ali su pacijenti neuropsihijatrije, ortopedije, urologije i hirurgije imali samo ćebad.

Dobojska bolnica samo je jedna od njih nekoliko u RS-u koja se nalazi u teškim finansijskim problemima.

Svaki mjesec imaju dugovanja između 600.000 i 700.000 KM i kasne uplate za doprinose i poreze, plate, te nabavku hrane i medicinskog materijala.

Zato i ne čudi da i medicinsko osoblje na radnom mjestu nosi zimsku garderobu, jer štede struju i ne pale klimu koja bi morala da radi 24 sata.

Uprava pregovara s jednom bankom kako bi im odobrili sredstva za plaćanje bar dijela obaveza prema dobavljaču za mazut i na taj način, možda, nastavili grijanje bolnice.

I u Fondu zdravstva RS-a su im rekli da se obrade banci, jer ni oni novca nemaju.

Posted by on 2013-01-13. Filed under Doboj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login