Dokumentarni film ‘Adio Kerida’ u SARTR-u

SARTRU srijedu, 4. jula u 21:00h, u foajeu Sarajevskog ratnog teatra SARTR, četvrtog dana specijalnog programa Sedmi mjesec, prikazat će se dokumentarni film Adio Kerida (2001), rediteljice Vesne Ljubić.

Redateljica će prisustvovati projekciji, a ulaz na projekciju je slobodan.

Film Adio Kerida prati Petera Lippmana, koji iz SAD-a dolazi u Sarajevo u potrazi za bratom svoga djeda koji je nekada živio u Sarajevu. Sve što ima je jedna stara fotografija s kojom se pojavljuje u Sarajevu i uranja u svijet sarajevskih Jevreja. Film se bavi i kulturnom baštinom sarajevskih Jevreja koja je ostavila poseban trag na kulturu, ne samo Sarajeva, nego i cijele zemlje u nekoliko proteklih vijekova, dotičući se i romansi koji su Jevreji donijeli sa sobom iz Španije. Po jednoj od njih, Adio Kerida, nazvan je i ovaj sjajni dokumentarni film.

Vesna Ljubić je poznata bh. redateljica, koja je svojim filmovima Bosanska rapsodija na rubu znanosti, Adio Kerida, Posljednji skretničar uzang kolosijeka, Prkosna delta, Simha, Putovanje i Ecce Hommo, ostavila dobro utaban trag u bh. kinematografiji, i utrla put ženama, redateljicama, koje su odlučile izboriti se za svoje mjesto u svijetu bh. filma.

Posted by on 2012-07-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login