Donatorska konferencija u Bruxellesu: BiH 85, Srbiji 80 miliona eura

poplave, BiHKomesar za proširenje EU Štefan Fule najavio je danas u Bruxellesu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji da će EU sa 195 miliona eura pomoći da se prevaziđe šteta od poplava, te precizirao da je BiH namijenjeno 85 miliona eura, Srbiji 80 miliona eura, dok je 30 miliona određeno za regionalne projekte vodozaštite.

U dijelu donatorske konferencije za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji pod motom “Obnavljamo zajedno” u kojem su zemlje pojedinačno iznosile svoije doprinose, slovenački ministar odbrane Roman Jakič istakao je da je Slovenija već dala 3,6 miliona eura neposredne pomoći, te da će danas obećati dodatnih milina evra za rješavanje stambenih potrebe pogođenog stanovništva, deminiranje i razvoj sistema za upozoravanje i upravljanje vodama.

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je istakao da će njegova zemlja pružiti 400.000 eura dodatne pomoći.

Prestavnica Kanade, koja je do sada izdvojila 800.000 dolara za hitne potrebe poplavama pogođenih područja, danas je obećala dodatnih 100.000 dolara za humanitarnu pomoć.

Švajcarska je obećala dodatnu pomoć od 11,8 miliona eura, Hrvatska 1,25 miliona eura, Mađarska milion eura, Češka 400.000 eura, Grčka 100.000 eura za BiH i 200.000 eura za Srbiju, te Rumunija 100.000 dolara, javio je izvještač Srne.

Predstavnik Turske danas je objavio da je njegova zemlja odobrila dodanih dva miliona eura pomoći za BiH i 1,35 miliona eura za Srbiju, dok je Italija obećala alocirati dva miliona eura.

Donatorska konferencija je još u toku i predstavnici različitih zemalja objavljuju visinu sredstava za pomoć i rekonstrukciju BiH i Srbije.

Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija, a ovaj skup će, kako se očekuje, doprinijeti unapređenju saradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regionu, ali i operativne saradnje.

Konferenciji, čiji je domaćin Evropska komisija, prisustvuju u ime Republike Srpske predsjednik Vlade Željka Cvijanović i šef Predstavništva Srpske u Briselu Mario Đuragić

Procjene potreba za oporavak i sanaciju štete od poplava, koje su zahvatile velike dijelove BiH od 14. do 19. maja, pokazuje da ukupne ekonomske posljedice ove katastrofe iznose 3,98 milijardi KM.

Direktna šteta nastala usljed poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosi 810,1 milion eura, dok gubici iznose 661,9 miliona eura, navodi se u zvaničnom izvještaju o procjeni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije.

Posted by on 2014-07-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login