Doris Pack: Nije do nas, BiH će u EU kad ispuni uvjete

BiH, EUBiH bi trebalo da ubrza implementaciju presude u slučaju Sejdić – Finci ukoliko želi da uhvati voz za članstvo u EU, rekla je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack.

Pakova je istakla da je EU zadovoljna formiranjem Vijeća ministara BiH i usvajanjem Zakona o popisu stanovništva.

“BiH je napravila je korake na koje smo dugo čekali, ne samo mi već i građani BiH. Veoma smo zadovoljni zakonima koji su usvojeni, ali slučaj Sejdić-Finci još nije riješen. Mislim da treba malo da ubrzate proces, ako želite da uhvatite voz morate uraditi više, političari moraju uraditi više”, rekla je Pack RTRS-u.

Ona je ponovila da niko, pa ni ona, ne može dati datum kada će BiH postati kandidat za članstvo u EU, i ocijenila je da to pitanje nije na entitetu ili jednoj osobi, nego da su svi odgovorni.

“Ako to želite do kraja godine nije do nas. Ako se želite pridružiti klubu ispunite uvjete. To su mali uslovi sada, kasnije će ih biti više, ali mislim da je to izvodljivo ako svi budu zajedno”, izjavila je Packova za RTRS.

Ona je navela da Ustav treba da bude promijenjen i da bi zajednički rad na tome stvorio prostora za formiranje radnih grupa koje bi mogle da razmišljaju i o promjenama u drugim sferama, ne da bi zadovoljili sve već da bi, kako kaže, život u BiH bio lakši.

Packova je rekla da oba entiteta grade državu i da niko ne treba da strahuje od formiranja nekih potrebnih agencija na državnom nivou, jer to nije protiv entiteta.

“Razumljivo da to nije protiv entiteta ako je na nivou države neka institucija. Ovo još nisu shvatili svi, ili možda su razumjeli, ali to ne žele”, zaključila je Pakova.

Posted by on 2012-04-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login