Drvoprerađivači traže donošenje zakona o šumama

drvoprerađivači Šumari i drvoprerađivači zahtijevaju od zakonodavne vlasti u Federaciji BiH da se konačno donese zakon o šumama FBiH i da se spriječe nelegalne radnje u šumarstvu -zaključeno je na sastanku Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) koji je ove sedmice održan u Zenici.

Sastanak je održan u saradnji s privrednim komorama Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

“Također, na sastanku je apelirano na nadležne institucije da se PDV ne plaća po ispostavi fakture nego po realizaciji” – kazala je Feni savjetnica u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Drvoprerađivači nisu zadovoljni klasiranjem trupaca jer mala je razlika između prve i druge klase trupaca, a velika u cijeni, a pri tome se sirovina plaća unaprijed.

Prednost u snabdijevanju, kako je zaključeno, moraju imati domaće kompanije.

Na sastanku su još zatražili povoljnije uvjete kada je riječ o nabavci i cijenama električne energije, zatim da ne bude obavezan pregled mašina svake tri godine, kao i da se podrži proces certificiranja.

Uredba EUTER ( EU Timber Regulation) br. 995/2010 je stupila na snagu 3. marta ove godine, a odnosi se na to da se drvo i proizvodi od drveta mogu uvesti u EU samo ukoliko su dobiveni iz legalnih sječa.

“U svim zemljama koje plasiraju drvo i proizvode od drveta na tržište EU mora postojati institucionalni okvir, odnosno nadležna tijela za provođenje Uredbe EUTR” – dodala je Alimanović.

Posted by on 2013-04-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login