Država nametima zatvara preduzeća

zatvorena firmaPrivreda u BiH je u kolapsu. Vlasnici preduzeća ne mogu izdržati namete kojima se treba financirati preglomazni državni aparat, ali ni tempo koje nameću uvoznici, koji su opet bez ikakve kontrole.

Počinju makinacije. Najprije se ne prijavljuju radnici, rade na crno. Slijedi neplaćanje osiguranja i radnog staža. Nakon nekog vremena počinju kasniti plaće, blokiranje računa i na kraju – ključ u bravu, piše Večernji list.

Nakon 2009. godine

Ovaj trend posebno se osjetio tokom posljednjih godina, zapravo, snažno od 2009. godine i od tada raste iz godine u godinu praktično svakodnevno.

Tako je samo na području Federacije BiH prošle godine zatvoreno više od sedam hiljada privrednih društava i obrtničkih radnji. Od ovog broja, 303 su kompanije, čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1394 poslovne jedinice.

Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u BiH, njih čak 5406, jesu obrtnici.

Otpuštanje radnika

To je opet imalo za posljedicu otpuštanje radnika. Samo lani je bez posla svaki dan ostajalo 159 radnika.

Tako se 58.207 radnika priključilo pravoj vojsci nezaposlenih koja se gotovo izjednačila s brojem zaposlenih.

Različiti su razlozi zbog kojih se ostajalo bez posla. Tako je, zbog stečaja, likvidacije ili privatizacije posao izgubilo 1266 osoba, 16.672 radnika bila su tehnološki višak, a posao je zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme u Federaciji BiH izgubilo čak 25.250 građana.

U Republici Srpskoj 15.019 ljudi, odnosno 56 radnika dnevno ostajalo je na ulici.

Gubljenje posla nastavljeno je i tokom ove godine, i to još većim tempom. Svaki dan ključ u bravu u prosjeku stavi 26 vlasnika malih preduzeća. Nažalost, očekuje se da će do kraja godine bit odjavljeno približno deset hiljada malih preduzeća, što je za 30 posto više nego prošle godine, pretpostavke su Porezne uprave Federacije BiH.

Nasuprot tomu, broj novoosnovanih kompanija u BiH u posljednje tri godine je prepolovljen, pokazuju podaci kompanije New Market Consalting iz Sarajeva.

Posted by on 2013-01-28. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login