Dubioza kolektiv i Velahavle na EXIT-u

Dubioza kolektiv

Dubioza kolektiv

Program Fusion bine, nazvane od strane publike i srcem EXIT-a, polako počinje da se kompletira!

Krem najaktuelnijih regionalnih izvođača – Bad Copy (Srbija), Dubioza Kolektiv (Bosna i Hercegovina), Kiril Džajkovski (Makedonija), Urban & 4 (Hrvatska), Hex (Slovenija) i Valahavle (Bosna i Hercegovina), pružiće publici koktel vrhunske zabave u vidu inspirativnih i angažovanih rock svirki, jednistvenih hip hop nastupa, elektronike, ali i tradicionalnog balkanskog zvuka.

Boje Bosne i Hercegovine braniće Dubioza kolektiv.

Njihova muzika najbolje može da opiše upravo riječju fuzija. Kombinovanje hip hopa, reggae, dub i rock zvuka uz neizbježne elemente iz bosanskog folklora obezbijedilo im je epitet jednog od globalno najprepoznatljivih izvođača sa ovih prostora.

Njihov aktivni društveni angažman, nastupi po najvećim svjetskim muzičkim festivalima, priznanja koja su im dodijelili BBC i Time magazin, ali i prethodna tri sjajna koncerta koja su priredili na EXITu, obećavaju još jedan fusion spektakl koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Trip hop i breaks u kombinaciji sa elektro popom ’80-ih godina su sarajevski sastav Velahavle svrstali u kategoriju izvođača sa nekarakterističnim stilom za ove prostore.

Publika ih voli i kaže da su njihovi nastupi nešto posebno. Tokom svog prvog nastupa na EXITu će predstaviti materijal sa svog posljednjeg albuma „What About Now“, ali i ostale hitove.

Beogradski hip hop sastav Bad Copy vratio se na scenu poslije nekoliko godina odsustva u aprilu ove godine sa novim albumom „Krigle“. Wikluh Sky, Ajs Nigrutin i Timbe su zadržali prepoznatljivi satirični stil zbog koga su i postali jedna od najpopularnijih hip hop grupa u Srbiji, ali i regionu. Njihov nastup na Fusion bini EXIT Festivala biće prilika da publika čuje materijal sa novog albuma, ali i sve stare hitove koji su proslavili Bad Copy.

Velahavle

Velahavle

Sa više od dvadeset godina na sceni, Kiril Džajkovski, je jedan od najprepoznatljivijih balkanskih umjetnika. Miješajući elektroniku sa tradicionalnim makedonskim i balkanskim zvukom, Kiril je začetnik Balkan Beata, muzičkog pokreta i indentiteta koji su globalno prepoznati kao autentični muzički izraz ovih prostora.

Uz sjajne live nastupe njegovog desetočlanog benda, Kiril je poznat i po komponovanju muzike za pozorišne predstave i filmove, među kojima je i „Treća Polovina“, ovogodišnji makedonski kandidat za Oskara.

“Na Fusion binu dolazim  sa mojom omiljenom ‘live’ formacijom s kojom nastupam posljednjih godina, a koju predvode fenomenalni vokalisti TK Wonder (USA), MC Wasp (Australia) i Ghetto Priest (UK), koji su i specijalni gosti i saradnici na mom zadnjem mini-albumu. EXIT je oba puta do sada bio za mene izuzetno iskustvo i radujem se što ću opet imati priliku da osjetim nezaboravnu Petrovaradinsku magiju!”

Damir Urban, jedan od najvoljenijih hrvatskih muzičara, važi za oslonac tamošnje rock scene. Započevši karijeru u Rijeci početkom devedesetih, promijenio je nekoliko sastava, pa će se publici Fusion bine predstaviti sa svojim bendom 4. Urban & 4 redovno nastupaju širom regiona i veoma su dobro prihvaćeni od strane publike, koja ne propušta priliku da sa njima horski zapjeva najveće hitove sa albuma „Retro“, „Hello“ i „Žena dijete“.

U iščekivanju nastupa na festivalu, Damir Urban poručuje: „Svirka na EXIT-u će sigurno biti jedna od onih koje se urezuju u pamćenje…Teško je odlučiti tačno zašto smo mi na EXIT-u.

Da li smo publika ili izvođač? Koliko god da me veseli naš nastup, toliko me veseli i rijetka prilika da vidim sve te izvođače čiji rad volim na jednom mjestu. Kada sam vidio spisak izvođača, odmah sam znao da ćemo biti malo na bini, malo u publici.“

Nastup slovenačkog sastava Hex biće njihovo premijerno predstavljenje novosadskoj publici. Moćna kombinacija elektro punka, drum & bassa i dubstepa je formula koja im je za kratko vrijeme donijela veliku popularnost i nastup na istoj bini sa The Prodigy na beogradskom Warriors Dance festivalu.

Energičan nastup i muzički izraz koji će demonstrirati na Fusion bini obećavaju svijetlu budućnost ovom mladom bendu.

Bad Copy, Dubioza Kolektiv, Kiril Džajkovski, Urban & 4, Hex i Valahavle  predstavljaju samo prvi dio izvođača sa ovih prostora koji će nastupiti na Fusion bini, u okviru EXIT R:Evolucije.

Uz prethodno potvrđene nastupe najbolje svjetske bluz gitaristkinje Ane Popović, britanske pjevačice Delilah i grupe Prong, ikona njujorške metal scene, Fusion će opet biti mjesto preplitanja kultura, stavova, muzičkih pravaca i publike sa svih meridijana koju će ujediniti zabava i pozitivne emocije u srcu EXITa.

Posted by on 2013-05-22. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login