Dužnička kriza u EU izmiče kontroli, SAD-u prijeti nova recesija

recesijaKina i Japan pozvali su danas na globalnu saradnju zbog bojazni da bi evropska dužnička kriza mogla da izmakne kontroli te da bi američka ekonomija mogla upasti u drugu recesiju.

Ovaj poziv dva najveća američka kreditora ukazuje na jačanje zabrinutosti zbog širenja krize, nakon što su azijske berze dan nakon Wall Streeta također zabilježile velik pad, a i na evropskim tržištima ostvareni su najslabiji rezultati u posljednjih 14 mjeseci.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy razgovaraće danas o finansijskim tržištima sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i španskim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom.

Japanski ministar finansija Yoshihiko Noda rekao je da se globalni čelnici moraju suočiti s valutnim previranjima, dužničkim krizama i zabrinutošću zbog stanja američke ekonomije.

“Slažem se da bi o tim temama trebalo razgovarati. Svaki problem je važan, ali kako im odrediti prioritet nešto je o čemu treba razgovarati”, dodao je on.

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi rekao je da američka dužnička kriza eskalira te da bi zemlje trebalo da povećaju saradnju u pogledu globalnih ekonomskih rizika.

Yang, koji je u posjeti Poljskoj, pozvao je SAD da provode “odgovornu” monetarnu politiku i zaštite ulaganja drugih zemalja u dolar.

Posted by on 2011-08-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login