Dva pitanja koja trebate pitati na intervjuu za posao

posao-inutervju-razgovor-255x222Poduzetnik Boris Veldhuijzen van Zanten je suosnivač The Next Weba, osnivač Twitter Countera, InboxPro.com i drugih kompanija, što dovoljno govori o njegovim sposobnostima na poslovnom planu, ali i o sposobnostima shvaćanja situacije oko sebe, kako tržišta, tako i ljudi – posebno. Stoga je odlučio poslodavcima koji su tek na početku, ili su uhodani i trebaju savjet, otkriti što pitati tokom intervjua za posao.

Svi znamo da su intervjui za posao prilično stresni svima koji se prijave za radno mjesto, ali oni mogu biti stresni i poslodavcu. Zamislite nekoliko sjajnih kandidata, besprijekoran životopis i preporuke. Ili zamislite situaciju u kojoj nemate previše novca, ali želite izvući najbolje. Da biste pronašli nešto ekstra morate pitati prava pitanja.

Pripreme su više manje jednake kod svih eventualnih zaposlenika, trude se govoriti ono što želite čuti, ali zato izdvojite 45 minuta do sat vremena vremena za razgovor sa svakim pojedinačno, kako bi ih opustili i u takvoj ležernijoj atmosferi čuli što iskrenije odgovore. Van Zanten je tako još za studentskih dana osmislio sjajnu taktiku, kandidate bi na kraju razgovora onako “usput” pitao šta misle raditi ako dobiju posao, a zatim bi ih odmah pitao šta misle raditi ukoliko ne dobiju posao.

I svi bi većinom na ta pitanja odgovarali iskreno, ponajviše jer misle da je razgovor gotov, ali i zato što bi u tom trenutku uistinu razmislili o svojoj buduććnosti. Dakle, Van zanten je otkrio način kako kandidate “natjerati” da uistinu promisle što žele jednostavnim propitivanjem o planovima u bližoj budućnosti.

Neki bi rekli da su se prijavili na druga mjesta, neki da im se više ne sviđa posao koji rade i da će u slučaju odbijanja krenuti drugim putem, neki će reći da ne znaju, a neki da neće odustati u potrazi. Stoga, kad te iskrenije odgovore pridodate životopisu, motivacijskom pismu i kompletno razgovoru, sigurno ćete mnogo lakše odlučiti ko je najbolji kandidat za posao koji nudite.

Posted by on 2014-12-06. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login