Dvije mHE na Bunskim kanalima izbrisane iz postojećeg prostornog plana Mostara

Gradsko vijeće Mostara danas je sa 25 glasova “ZA” usvojilo Odluku o izmjeni i dopuni trenutnog Prostornog plana Grada Mostara iz kojeg su izbrisane dvije mHE na Bunskim kanalima.

Bunski kanali, rijeka Neretva, foto Ajdin Kamber
Bunski kanali, rijeka Neretva, foto Ajdin Kamber

Na ovaj način se privodi kraju višegodišnja borba neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni” i ekoloških udruga protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u ovom slučaju, saopćili su iz ove grupe građana.

“Današnja odluka Gradskog vijeća Grada Mostara je velika pobjeda svih nas, građana i građanki Mostara, koji su se godinama borili da zaštite ovaj spomenih prirode. Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku da se lokalitet Bunskih kanala – spomenik prirode, zaštiti od gradnje mHE, međutim nedopustivo je što se brisanje mHE na Bunskim kanalima iskoristilo za dodatne izmjene i dopune Prostornog plana mimo interesa građana Mostara”, kazao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni“.

On je istaknui kako očekuju da brisanje mHE na Bunskim kanalima iz Prostornog plana Grada Mostara bude još jedan, dodatni razlog da i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, zajedno sa resornim ministarstvom, u što hitnijem roku donese odluku o raskidu koncesionog ugovora kako bi se borba građana konačno završila, a Bunski kanali trajno zaštitili od gradnje bilo kakvih mHE.

Građani dodatno napominju da je brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara, usklađen Prostorni plan Grada Mostara sa Prostornim Planom više razine, osnosno kantona, te dodaju da je i novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH zabranjena izgradnja mini hidroelektrana snage deset megavata (MW).

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni” podsjeća da su vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara u decembru prošle godine usvojili zaključak kojim se mHE na Bunskim kanalima trebaju brisati iz Prostornog plana Grada Mostara.

Gradsko vijeće je u junu, nakon što su predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni” uputili građansku inicijativu za Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana, usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna postojećeg Prostornog plana Općine Mostar.

Nakon toga je održana javna rasprava o prijedlogu izmjena postojećeg Prostornog plana Grada Mostara na kojoj je neformalna grupa građana, zajedno sa ostalim ekološkim udruženjima i više od stotinu okupljenih građana Mostara, jasno ukazala da je protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima. Tada je istaknuto da se ovaj spomenik prirode može zaštititi brisanjem mHE sa tog lokaliteta iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara, što se danas i dogodilo, navodi se u saopćenju.

Posted by on 2022-11-29. Filed under Ekologija, Magazin, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login