Džeko izabran za najboljeg igrača Wolfsburga svih vremena

Edin Džeko

Edin Džeko

Napadač Manchester Citya Edin Džeko najbolji je igrač Wolfsburga svih vremena. Novinari i navijači usaglasili su se da je sjajni bh. reprezentativac svojom igrom zaslužio da se nađe na prvom mjestu liste najboljih igrača tog njemačkog kluba ikada. Izbor je organizovao njemački WAZ/AZ-online.de.

Džeko je u glasanju navijača i novinara osvojio 1.293 boda, a iza sebe je ostavio Grafitea (1.079), te Roya Prägera (872). Na listi od 10 igrača, koji su obilježili historiju Wolfsburga nalazi se i Zvjezdan Misimović koji je rangiran na deveto mjesto, objavljeno je na Džekinoj oficijelnoj stranici edindzeko.ba.

Džeko je, podsjetimo, sa Wolfsburgom osvojio naslov prvaka Bundeslige, a izabran je i za najboljeg igrača njemačkog prvenstva u izboru profesionalaca te je sa Grafiteom srušio rekord po broju datih golova u jednoj sezoni.

Brazilac i Dijamant su zajedno postigli 54 pogotka (28 Grafite i 26 Džeko), čime su prestigli legendarne Mullera i Hoenesa.

Sezonu poslije, Džeko je postigao 22 pogotka u Bundesligi osvojivši naslov najboljeg strijelca Njemačke, što mu je u konačnici i donijelo transfer vrijedan 32 miliona funti u Manchester City.

Wolfsburg je napustio kao najbolji strijelac Vukova svih vremena (66 pogodaka u 111 mečeva), a sada je proglašen i za najboljeg igrača ovgo tima u historiji.

“Veoma sam ponosan na činjenicu da sam izabran za najboljeg svih vremena. U Wolfsburgu sam proveo ‘samo’ tri godine i za kratko vrijeme smo postigli jako mnogo. Veoma sam sretan, posebno jer je Wolfsburg kroz historiju imao jako kvalitetne i dobre igrače”, kazao je Edin Džeko.

Wolfsburgovih Top 10

1. Edin Džeko 1.293 boda
2. Grafite 1.079
3. Roy Präger 872
4. Diego Benaglio 773
5. Martin Petrov 617
6. Krzysztof Nowak 606
7. Diego Klimowicz 540
8. Marcel Schäfer 466,
9. Zvjezdan Misimović 463
10. Diego 417

Posted by on 2013-01-16. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login