Džihadisti pred osvajanjem Kobanea, ugroženi životi na hiljade civila

KobaneUltraradikalna grupa Islamska država (IS) je u subotu pojačala pritisak u velikom dijelu sirijskog grada Kobane koji beznadežno brane puno manje naoružane kurdske snage, a UN je saopćio da je zabrinut za živote hiljada civila.

Avioni koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države izveli su dva nova napada prije zore na džihadističke položaje na istoku i jugu ovog ključnog kurdskog grada, koji se nalazi na turskoj granici, prema sirijskoj nevladinoj organizaciji (NVO).

Dok je zračna kampanja protiv IS-a ušla u treći mjesec u Iraku i u treću sedmicu u Siriji, nije uspjela umanjiti snagu grupe da osvoji nove teritorije, vojni šefovi 21 zemlje koalicije bi trebalo da se sastanu u utorak u Washingtonu da ocijene svoju strategiju.

IS je objavio propagandni video koji prikazuje militante Islamske države kako se bore sa kurdskim snagama otpora unutar grada.

Na videu se mogu vidjeti i posljedice američko-arapskog bombardovanja koje nije postiglo željeni efekat.

Posted by on 2014-10-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login