Ekonomska kriza i besparica pogodila IMPRO

meso

meso

Industrija mesa i mesnih prerađevina ”Impro” iz Prijedora u prošloj godini proizvela je 1 535 tona mesnih prerađevina, umjesto planiranih 1 800 tona. Direktor ovog preduzeća Siniša Sukara rekao je danas da su ekonomska kriza i besparica stanovništva osnovni razlozi za podbačaj proizvodnje.

“U situaciji u kojoj smo se nalazili, možemo biti relativno zadovoljni s postignutim, jer, iako smo proizveli 265 tona prerađevina manje od zacrtanog, to se, ipak, nije značajnije odrazilo na ekonomske rezultate koji su za oko 0,3 odsto niži od planiranih”, naveo je Sukara.

On je naglasio da su ih prošlogodišnja iskustva definitivno uvjerila da su mesna industrija i oni koji su se odlučili njom baviti, u potpunosti prepušteni sami sebi.

“Osim totalnoj izloženosti domaće proizvodnje nelojalnoj konkurenciji, jer nadležni organi i institucije nikako da se ugledaju na susjede zemlje koje spretno štite svoju proizvodnju, susreli smo se sa izuzetno oštrijim kriterijumima banaka za dobijanje kreditnih sredstava”, istakao je Sukara.

On je naveo da je, osim kamatne stope koja je, kada se sve obračuna, na godišnjem nivou iznosila 15 odsto, za dobijanje kredita u visini 1.000.000 KM trebalo obezbijediti četiri puta vredniju imovinu za hipoteku, pa je bilo gotovo nemoguće dobiti kredit.

Sukara se nije žalio na obezbjeđenje sirovine, sa čijom nabavkom preduzeće nije imalo problema ni prošle a ni ove godine.

On je naglasio da u “Impru”, uprkos situaciji u kojoj se nalaze, nisu klonuli duhom, ističući da to potvrđuje i njihov ambiciozan plan da u ovoj godini proizvedu 2 000 tona mesnih prerađevina.

U ovom preduzeću, čiji je većinski vlasnik banjalučka kompanija “Orion 3”, trenutno je zaposleno 98 radnika, a u proizvodnim pogonima na tri odvojene linije proizvode se mesne prerađevine od svinjskog, junećeg i pilećeg mesa.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login