Ekshumacije na području Prozora, Gacka i Orašja

ekshumacije Na području Vran-planine, općina Prozor, ekshumirana je osoba za koju se pretpostavlja da je riječ o civilu hrvatske nacionalnosti.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala  je da ova ekshumacija rađena po operativnim saznanjima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po njenim riječima, danas su nastavljene ekshumacije iz jame Dobrelja na području općine Gacko gdje su pronađeni posmrtni ostaci.

“Pronađene su kosti ljudskog porijekla, više fragmenata kostiju, tako da ne možemo sa sigurnošću reći o kojem broju žrtava se radi“, kazala je Čengić.

Dodala je da će ekshumacija iz Dobreljske jame biti nastavljena, a pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti stradalim na području općine Gacko ’92. godine.

Danas je i na području Orašja izvršena ekshumacija, gdje su na gradskom groblju, ekshumirana dva tijela.

“Ova tijela su u junu ’92. godine doplovila rijekom Savom, zatim su bila ukopani na obali, a potom prebačena na gradsko groblje u Orašje. Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti čuvani u zajedničkoj grobnici u Odžaku gdje će ostati do konačne identifikacije i predaje porodicama“, kazala je Čengić.

Dodala je da se pretpostavlja da je riječ o civilima bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Posted by on 2011-09-10. Filed under Crna Hronika, Gacko, Odžak, Orašje, Prozor – Rama, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login