Ekspanzija gradnje na Trebeviću!

Gotovo svakodnevno susrećemo nove primjere gradnje, uglavnom nelegalne, na područjima koja formalno uživaju određeni stepen zaštite. Zbog atraktivnog položaja Trebević se nalazi pod jakim napadima građevinskih lobija, piše Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Trebević, Foto - Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT
Trebević, Foto – Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT

Zaštićeni pejzaž Trebević prostire se na teritoriji oba entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i predstavlja 45. zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini. Još od vremena bivše Jugoslavije, od 1954. godine, cijelo ovo područje nalazi se pod zaštitom.

Posljednji primjer je gradnja koja se dešava u neposrednoj blizini šetnice za Brus.

Aktivisti Eko Akcije Sarajevo su došli do informacije da Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo pripremaju projekat kanalizacionog sistema na koji će biti priključeni i nelegalni objekti izgrađeni na teritoriji entiteta Republika Srpska. Ovakvi potezi pokazuju da ipak postoji međuentitetska saradnja kada su u pitanju pogodovanja investitorima i vlasnicima nelegalno izgrađenih objekata.

“Naša zaštićena područja ugrožena su nekontrolisanom eksploatacijom, privatnim interesima, ali i zanemarivanjem nadležnih ustanova pa se stiče dojam da ista samo formalno uživaju određenu zaštitu. Ovakve prakse moraju se mijenjati!”, navode iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Posted by on 2023-09-10. Filed under Ekologija, Magazin, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login