Elektroprivreda BiH neće inicirati povećanje cijena struje

Elektroprivreda BiH, kao društveno odgovorna kompanija, neće inicirati pokretanje novog tarifnog postupka, odnosno povećanje postojećih tarifa (cijena) za obračun električne energije, bez obzira na negativne efekte koje bi na poslovanje Javnog preduzeća i realizaciju kapitalnih investicija moglo imati uvođenje obavezujuće kantonalne naknade koju propisuje Zakon o vodama Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojen 28. juna 2013. godine.

Elektroprivreda BiH

Elektroprivreda BiH

Elektroprivreda BiH, navedeno je u saopćenju pristiglom iz ovog javnog preduzeća, učinit će sve u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnoti da bi zaštitila interese Javnog preduzeća i svojih kupaca (građana).

“Zbog uvođenja obavezujuće kantonalne naknade, JP Elektroprivreda BiH obratila se svim relevatnim institucijama FBiH i očekuje preispitivanje odluke zakonodavnih organa Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja predstavlja direktno ulaženje Kantona u ingerencije Federacije BiH.

Plaćanje svih vrsta općih i posebnih naknada propisano je Zakonom o vodama FBiH i po tom osnovu JP EPBiH godišnje izdvaja cca sedam miliona KM. S ciljem zaštite svojih kupaca i poslovanja, JP EPBiH je bila primorana i na obraćanje Vrhovnom sudu FBiH i traženje revizije postupka u slučaju pojedinih odluka sudskih organa Hercegovačko-neretvanskog kantona” – pojašnjeno je u saopćenju.

Provedba odluka pravosudnih organa HNK za koje je zatražena revizija postupka, za Javno preduzeće bi predstavljala dodatno finansijsko opterećenje koje bi ugrozilo poslovanje, a time i sve kupce (građane).

JP Elektroprivreda BiH koristiće sva dozvoljena pravna sredstva u svim slučajevima i situacijama koje mogu izazvati negativne efekte na poslovanje Javnog preduzeća i ugroziti interese njegovih kupaca (građana) – saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

Posted by on 2013-08-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login