Erdogan prijeti protjerivanjem 100.000 Armena

Recep Tayyip ErdoganTurski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će protjerati sto hiljada ilegalnih armenskih imigranata nakon što su američki i švedski parlamentarci proglasili da je nad Armenima Otomansko carstvo u Prvom svjetskom ratu počinilo genocid.

Turska, čkanica NATO-a i kandidat za pridruženje Evropskoj uniji, povukla je svoje asmbasadore iz Washingtona i Stockholma nakon neobavezujućih rezolucija usvojenih u parlamentima i upozorila je da bi one mogle naškoditi krhkim naporima na pomirenju s Armenijom nakon stoljeća neprijateljstava.

Upitan da prokomentira ta glasanja, u intervjuu za službu BBC-a na turskom jeziku u utorak navečer, Erdogan je izjavio: “U našoj zemlji trenutno živi 170.000 Armena. Samo 70.000 njih su turski državljani, ali mi toleriramo preostalih 100.000. Bude li neophodno, mogao bih poručiti da se tih 100.000 ljudi vrati u svoju zemlju jer nisu naši državljani. Ja ih ne moram držati ovdje”, prenio je Reuters.

Hiljade ilegalnih armenskih imigranata, većinom žena iz siromašne unutrašnjosti zemlje, rade kao čistačice i obavljaju ostale slabo plaćene poslove u Istanbulu, gdje su se naselili nakon potresa u njihovoj domovini 1988. godine.

Tačan broj armenskih imigranata u Turskoj je nepoznat. Tursko-armenske grupe tvrde, međutim, da turski političari svjesno preuveličavaju broj ilegalnih radnika i prijete protjerivanjem kad god porastu napetosti između Ankare i Erevana.

Erdogan je izjavio da je armenskim imigrantima dopušteno raditi u Turskoj, “što je pokazatelj našeg miroljubivog stava, ali mi moramo nešto dobiti zauzvrat”.

Aris Nalci, urednik tursko-armenskih sedmičnih novina Agos, izjavio je kako to nije prvi put da je Erdogan dao takve izjave.

“Mi to ne shvatamo kao prijetnju”, kazao je.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login