Rezolucija o genocidu nad Jermenima pokvarit će tursko-američke odnose

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Rezolucija koju je usvojio komitet američkog Kongresa za vanjske poslove, prema kojoj ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata predstavlja genocid, ozbiljno će pokvariti američko-turske odnose, izjavio je u subotu turski premijer Recep Tayyip Erdogan. Odluka komiteta za vanjske poslove neće pogoditi Tursku, ali će umnogome štetiti bilateralnim odnosima, interesima i viziji. Turska neće ništa izgubiti, rekao je Erdogan na sastanku turskih poslovnih ljudi, prenosi Reuters.

Komitet američkog kongresa za vanjsku politiku usvojio je u petak neobavezujuću rezoluciju kojom se masovna ubistva Jermena u Turskoj u Prvom svjetskom ratu označavaju kao genocid.

Iako je to neobavezujuća rezolucija, u njoj se poziva predsjednik Barack Obama da taj termin upotrebi u godišnjoj poruci o Jermenima u aprilu, što je on izbjegao da učini prošle godine.

Ankara je odmah poslije toga ocijenila da bi to moglo da ugrozi krhke napore Turske i Jermenije da okončaju stogodišnja neprijateljstva, čime se ne bi doprinijelo stabilizaciji regiona južnog Kavkaza, ključnog za dopremanje nafte i plina Evropi.

Turski ambasador u SAD-u Namik Tan je pozvan na konsultacije poslije usvajanja rezolucije. On je izjavio novinarima u subotu, poslije razgovora s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom, premijerom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, da ne može da kaže kada će se vratiti u Washington jer bi “konsultacije mogle dugo da traju”.

Turska priznaje da su mnogi Jermeni stradali u vrijeme raspada Otomanske imperije, ali poriče da se radilo o genocidu. Jermeni, međutim, uporno tvrde da je ubijeno milion i po pripadnika tog naroda i da je to bio genocid.

Komentatori ocjenjuju da bi ovaj potez SAD-a mogao da utiče na korištenje turske avio-baze Incirlik, vitalne za logističku podršku američkih jedinica u Iraku i Afganistanu.

Osim toga, podsjeća britanska agencija, preko Turske se obavlja tranzit američkih vojnika koji idu, ili se vraćaju iz Iraka, a u Afganistanu u koalicionim snagama ima 1.700 Turaka u sastavu neborbenih jedinica.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login