Estonija pravi elektronsko skladište svih podataka

internet, baza podataka

internet, baza podataka

Estonija će iduće godine u Luksemburgu otvoriti svoje “elektronsku ambasadu”, kao rezervnu “banku” svojih podataka.

To će zapravo biti dobro osigurana dvorana sa serverima na kojima će biti važne informacije o Estoniji, a koji će biti dostupni ako i kada njen kompjuterski sustav ne bude radio.

U toj “banci” će se nalaziti državni i podaci o poduzećima, bankama, penzijama, zakonima, popisima stanovništava, financijama, prenosi AFP.

Premijer Juri Ratas je nedavno izjavio da su “sigurnost podataka i cyber sigurnost od ključnog značaja za stjecanje povjerenja građana i dobro funkcioniranje rada službi”.

Dvije države, Estonija i Luksemburg, prošlog su mjeseca sklopile ugovor o otvaranju elektronskog skladišta podataka o Estoniji.

To će u svijetu biti prva “ambasada podataka”, rekao je premijer Estonije, zemlje sa svega 1,3 miliona stanovnika, koju zbog jake želje da primjenjuje najnovija postignuća po čemu prednjači u EU, nazivaju i “E-stonija”.

Većina njenih državnih usluga je dostupna na posebnom portalu na internetu, a elektronsko glasanje na izborima, također uz pomoć interneta, uvedeno je 2005.

U Estoniji je centar NATO-a za elektronsku sigurnost u kojem zapadnoeuropski i sjevernoamerički stručnjaci rade na “cyber osiguravanj” svih 29 članica Alijanse.

Posted by on 2017-07-17. Filed under Ekonomija, Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login