EU će mobilizirati dodatnu podršku Srbiji i BiH za oporavak nakon katastrofe

poplave, BijeljinaEvropska komisija će biti domaćin donatorske konferencije koja će biti održana u Briselu, 16. jula, kako bi nastavila s pružanjem pomoći i nakon razornih poplava koje su pogodile zapadni Balkan te kako bi mobilisala daljnju podršku Srbiji i Bosni i Hercegovini da rješavaju posljedice ove prirodne katastrofe. Konferenciju će organizovati Francuska i Slovenija.

– Evropska unija i njene države-članice su solidarne s ljudima pogođenimi nedavnim ekstremnim poplavama u jugoistočnoj Evropi. Mi smo spremni da iskoristimo sve raspoložive instrumente kako bi pomogli građanima Srbije i Bosne i Hercegovine da se oporave od ove prirodne katastrofe. Konferencija će mobilisati sredstva neophodna za oporavak zemalja – izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Takođe, komesar je pozvao donatore da velikodušno doprinesu naporima dviju zemalja za oporavak.

Zemlje-donatori, međunarodne finansijske institucije i glavne organizacije civilnog društva će biti pozvani da učestvuju. Cilj konferencije je da od donatora dobije obećanja za pomoć zemljama za oporavak od nedavnih poplava. Evropska komisija, Francuska i Slovenija daju veliki značaj ekonomskom oporavku obje zemlje i posvećene su davanju značajnog finansijskog doprinosa.

Uz mobilisanje međunarodne finansijske podrške, donatorska konferencija će takođe doprinijeti poboljšanju regionalne saradnje u borbi protiv poplava i prirodnih katastrofa.

Srbija i Bosna i Hercegovina su nedavno pogođene najtežim poplavama otkad se vode podaci o tome. Teško je oštećena ključna javna infrastruktura, kao i kuće i stanovi te zdravstvene i obrazovne institucije u obje zemlje. Procijenjuje se da je više od tri miliona ljudi direktno ili indirektno pogođeno poplavama. Posljedice će imati dugotrajan uticaj na socio-ekonomski rast u obje zemlje i mogu značajno uticati na njihovu sposobnost da razviju ili konsoliduju svoje planove reformi.

Srbija i Bosna i Hercegovina nemaju kapacitete i resurse da se samostalno izbore s posljedicama katastrofe i zato su zatražile međunarodnu finansijsku podršku za proces sanacije i oporavka.

Evropska unija, Svjetska banka i Ujedinjene nacije rade zajedno s vlastima u pogođenim područjima na izradi izvještaja o procjeni potreba koji će biti dostupan u narednih nekoliko sedmica. Ovi izvještaji će biti predstavljeni na donatorskoj konferenciji i pružiće čvrstu osnou za identifikaciju finansijskih potreba, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije BiH.

Posted by on 2014-06-24. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login