EU će privremeno zabraniti tehnologiju za prepoznavanje lica

Evropska komisija razmatra uvođenje privremene zabrane tehnologije za prepoznavanje lica za privatne i javne aktere, sudeći prema nacrtu Bijele knjige o vještačkoj inteligenciji u koju je imao uvid Euractiv.

kamera
kamera

Ako tako bude, biće zaustavljeni tekući projekti i planovi u području vještačke inteligencije u nekim članicama EU-a, uključujući Njemačku koja želi tehnologiju za prepoznavanje lica na 134 željezničke stanice i 14 aerodroma.

I Francuska planira da kreira legalnu osnovu kojom će dozvoliti da se u sisteme videonadzora ugradi tehnologija za prepoznavanje lica.

Vremensko ograničenje

Dokument Komisije, koji pruža uvid u prijedloge za evropski pristup vještačkoj inteligenciji, predviđa da budući regulatorni okvir može “uključivati vremenski ograničenu zabranu korištenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mjestima”, prenosi Beta pisanje briselskog portala.

U dokumentu se dodaje da “korištenje tehnologije za prepoznavanje lica od privatnih ili javnih aktera u javnom prostoru treba da bude zabranjeno na tri do pet godina tokom kojih bi mogle da budu razvijene metodologije za procjenu utjecaja te tehnologije i mjere za upravljanje rizikom”.

Nacrt Bijele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebala objaviti do kraja februara, sadrži regulatorne opcije za vještačku inteligenciju širom Evropske unije.

Posted by on 2020-01-19. Filed under EU, Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login