“EU nikada nije bila u stanju sama napraviti promjenu na Balkanu”

Majda Ruge iz ECFR u intervju za austrijski javni servis ORF govori o BiH i kritikuje EU i SAD, koji “dozvoljavaju korumpiranim nacionalističkim elitama da dominiraju”. Donosimo pregled najvažnijih dijelova intervjua.

BiH, EU

ORF, austrijski javni servis je danas (20.3.) na svojoj internet stranici objavio intervju sa Majdom Ruge, stručnjakinjom trusta mozgova “Evropsko vijeće za vanjske poslove” (ECFR) u kojem se razgovaralo o Bosni i Hercegovini i ulozi Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u njenom napretku.

Prenosimo dijelove intervjua objavljenog pod naslovom “Šansa i opasnost za Bosnu i Hercegovinu”:

“Joe Biden je američki predsjednik koji lično vrlo dobro poznaje Bosnu i Hercegovinu. Njegova vlada je prije svega zainteresirana za borbu protiv kleptokratije i ponovno jačanje vladavine zakona i institucija u BiH i to su ‚dobre vijesti’ naglasila je Majda Ruge. Loša vijest je ta da Biden ima potpuno drugačije prioritete i ‘da Bosna ne dobiva onoliko pažnje koliko je potrebno’.

S druge strane, pozitivno je što su se sada u američku vladu vratili ‘veterani bosanskog sukoba’ kao što su Samantha Power i drugi visoko-rangirani bivši zaposlenici Richarda Holbrookea koji su pregovarali o Daytonskom sporazumu. Stručnjakinja ističe i da pozicije koje su direktno odgovorne za regiju u američkom State Departmentu još uvijek nisu popunjene i stoga nije moguće reći koje će stavove zauzeti Bidenova vlada.

Istovremeno, nominacijom bivšeg njemačkog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta (CSU) za mjesto visokog predstavnika u BiH i Njemačka je pokazala da se BiH mora dati veći značaj. Ured visokog predstavnika je posljednjih 10 godina bio nešto poput „zviždača“, i to je definitivno bilo relevantno, rekla je Ruge. Ali ako Schmidt želi odrediti novi jači tempo, ona za njega ima i savjet: To ima smisla samo ako on ima i potrebne mogućnosti da sankcioniše kršenja. Jer, granice će se testirati sigurno – to je kao kod djece, navodi Ruge.

Obje gore navedene situacije otvaraju ‘šansu za napredak‘ BiH, ali Ruge je ipak oprezna: trebalo bi pričekati još nekoliko mjeseci i tek onda će biti jasnije kreće li se situacija u pozitivnom smjeru.”

“Napredak je moguć i bez Rusije”

“Istorijski gledano, EU nikada nije bila u stanju da sama napravi promjenu na Balkanu, već samo uz odgovarajuću američku podršku, uključujući i vojne operacije. A potrebne su i prijetnje i izricanje stvarnih sankcija – npr. zamrzavanje imovine u inostranstvu i ograničenja putovanja i izdavanja viza, kako bi se srednjoročno i dugoročno mogle obuzdati mafijaške strukture i korupcija u politici u BiH.

Napredak je moguć i bez Rusije, koja iz evropske perspektive Balkan koristi da bi geopolitički oslabila Uniju, smatra Ruge. Ne morate uključiti Moskvu, ali morate osigurati da Moskva ne blokira međunarodne misije u Bosni u Vijeću sigurnosti UN-a. Ostaje da se vidi hoće li Bosna i Hercegovina biti jedna od nekoliko loptica u diplomatski komplikovanoj igri interesa Zapada i Rusije.

Istovremeno, Ruge je upozorila na očigledno pogoršanje kada su u pitanju planovi zaizbornu reformu, koja je prije svega cilj hrvatske nacionalističke stranke HDZ BiH.

Ruge navodi da EU već pregovara s nacionalističkim strankama o mogućoj reformi izbornog zakona u njihovu korist. Nacionalistička srpska stranka Milorada Dodika, naravno, podržava HDZ po tom pitanju, jer bi takva reforma dodatno oslabila već slabu centralnu državu.

Stručnjakinja ECFR-a optužuje SAD i EU da ‘dozvoljavaju korumpiranim nacionalističkim elitama da dominiraju diskursom i određuju agendu’. U EU je to dijelom vjerojatno posljedica uticaja hrvatske sestrinske stranke u državi članici EU-a Hrvatskoj, vladajuće HDZ, navodi ona. Generalno, međutim, EU je prije svega ‘žrtva svog vrlo birokratskog procesa donošenja odluka i svoje želje da objavi uspjeh, bez obzira na sadržaj deala’.”

Daytonski mirovni sporazum: Promjena hitna

“Sistem stvoren Daytonskim mirovnim sporazumom nikada nije trebao biti dugoročan – nacionalističke stranke čiju je moć zacementirao, naravno, uvijek su spriječavale promjene. A ni EU i SAD godinama ne pokazuju stvarne ambicije za njegovu promjenu.

Mnogi predstavnici tri nacionalističke stranke su ‘vrlo korumpirani i povezani su s organizovanim kriminalom’. Daytonski sporazum im je omogućio da ‘manipuliraju političkim sistemom na takav način da stranke i organizacije koje zagovaraju transparentnost i vladavinu zakona’ nemaju šanse.

Stoga je potreban ‘strateški vanjski poticaj krojen po mjeri’ kako bi se postigla promjena u političkom sistemu Bosne i Hercegovine. Prema mišljenju Majde Ruge, preduslov za to je da EU i SAD ‘shvate motive korumpirane elite – i da se prema tim akterima odnose kao prema dijelu problema, a ne kao prema rješenju’.”

DW

Posted by on 2021-03-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login