EU u potpunosti angažovana u BiH

Peter SorensenNivo predanosti Evropske unije evropskim integracijama Bosne i Hercegovine prikazan je u intenzivnom nizu ključnih sastanka koji će biti održani u predstojećoj sedmici, kazao je danas šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Naime, najviši dužnosnici Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje – generalni direktor Stefano Sannino i direktor za zapadni Balkan Pierre Mirel – predsjedavat će u ponedjeljak, 14. novembra u Sarajevu, sastancima na visokom nivou s predstavnicima vlasti u BiH.

Diskusije će uključivati koordinaciju budućih sredstava za zemlju i region iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske komisije, pododbore za transport i energiju i sastanke u vezi s Elektroprenosom i koridorom 5-C, najavljeno je danas iz Direkcije Evropske unije u BiH.

Evropska komisija će u četvrtak, 17. novembra, pokrenuti i programiranje IPA fondova za 2012. i 2013. godinu te ponuditi više od 200 miliona eura bespovratne pomoći.

“Evropska unija je obećala da će raditi u partnerstvu s BiH. Aktivnosti u predstojećoj sedmici pokazuju da smo u potpunosti angažovani. Sve je spremno da bi se došlo do napretka u pitanjima koja su od ključne važnosti za evropske integracije, i što je najvažnije za građane”, kazao je Sorensen.

Dodao je da je ključno vidjeti koordinirani pristup u zemlji za korištenje fondova Evropske unije, a mogućnosti za poboljšanje u poljima transporta i energije su pred nama.

Posted by on 2011-11-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login