EU učestvuje u kidnapovanju po nalogu Srbije

Christian Schwarz Schilling

Christian Schwarz Schilling

Christian Schwarz Schilling se oglasio povodom hapšenja člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu. Bivši Visoki predstavnik upućuje kritike na račun EU koja “izvršava nalog za hapšenje pisan u Beogradu”, prenosi DW.

Bivši Visoki predstavnik u BiH, Christian Schwarz Schilling za list “Frankfurter Rundschau” kaže kako je monstruozno što se EU na ovaj način uključila u proces kidnapovanja ljudi, te dodaje:

“Na kraju krajeva, upravo EU je svojevremeno gurnula BiH na put ka proglašenju nezavisnosti argumentom, da tek u slučaju ako postane nezavisna država može očekivati pomoć izvana. Pomoć je izostala, a sada EU protiv onih koje je ostavila na cjedilu da se sami brane, još sprovodi naloge za hapšenje koji se pišu u Beogradu.

Schwarz Schilling takođe spominje slučaj bivšeg gradonačelnika Tuzle, Selima Bešlagića, koji je uspješno sačuvao svoj grad za vrijeme rata, a sada ne smije nigdje da putuje jer mu prijeti hapšenje. Policija u Velikoj Britaniji zadržala je Ganića jer se njegovo ime nalazilo na spisku 19 osoba koje tužilaštvo u Beogradu smatra odgovornim za napad na konvoj JNA u Sarajevu, maja 1992.

Schwarz-Schilling takođe ističe kako je Srbija “u maniru dobrog susjeda” tek potpisala sporazum sa BiH da sudovi u obje zemlje za ratne zločine sude samo svojim državljanima. Srbija je tako prekršila netom potpisani sporazum, kaže on i dodaje:”

Nasuprot tome, sudovi u BiH procesuiraju samo one slučajeve za koje dobiju zeleno svjetlo od Haškog tribunala. Njemačka kancelarka Angela Merkel ta pitanja uopšte i ne spominje prilikom pregovora koje o integraciji Srbije u EU vodi sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.”

Bivši Visoki predstavnik kritikuje i britanske vlasti. On kaže kako je Ejup Ganić ranije bio zadržan i na aerodromu u Frankfurtu, ali je pušten jer njemačke vlasti nisu htjele da sprovedu nalog iz Srbije. Ganić je bez problema putovao i u SAD.

U samoj Velikoj Britaniji je upravo zbog slučaja Ganića u toku diskusija o promjenama važećih propisa. Prema izvještaju “Daily Telgrapha” premijer Gordon Brown želi da zaustavi hapšenje stranih državljana kada su nalozi za hapšenje “plod politički motivisanih kampanja”, završava članak u listu “Frankfurter Rundschau”.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login