EU: Uloženo 1,6 miliona eura u opremanju škola i vrtića u BiH

poplave, školaProgram Evropske unije (EU) za oporavak od poplava uložio je 1,6 miliona eura u namještaj i opremu za ukupno 124 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u područjima pogođenim poplavama u BiH koje, prema procjenama, pohađa oko 58.500 djece i učenika, saopćila je Delegacija EU u BiH.

Ova investicija je dodatak radovima u okviru Programa na sanaciji strukturalnih oštećenja prouzročenih poplavama u obrazovnim ustanovama.

Partner EU u realizaciji aktivnosti opremanja obrazovnih ustanova je UNICEF, organizacija s opsežnim iskustvom u kreiranju sigurne i stimulativne sredine za obrazovanje djece na globalnom nivou.

Zavisno od razmjere štete i broja učenika, investicije po objektu su u rasponu od dvije do 54 hiljade eura, dok prosječna investicija po školskom objektu iznosi 12.800 eura.

Finansijska sredstva EU koriste se za nabavku edukativnih materijala poput udžbenika i didaktičke opreme za kabinete, laboratorije i radionice, te namještaja za kabinete, opreme za dvorane za tjelesni odgoj i igračke.

“Za EU je od samog početka bilo vrlo važno da proces sanacije obrazovnih ustanova nakon poplava bude sveobuhvatan i uzme u obzir sve aspekte obrazovanja i učenja. Fizička sanacija školskih objekata nije dostatna, te smo zato doznačili i finansijska sredstva za nabavku namještaja i opreme za obrazovne ustanove, kao što kvalitetan proces učenja i predavanja i zahtijeva“, kazao je portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie.

EU program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

“Trenutno finaliziramo procjenu potreba kad je riječ o opremanju dvorana za tjelesni odgoj, nakon čega ćemo pokrenuti proceduru za nabavku opreme. Fokus će nakon toga biti usmjeren na opremanje školskih laboratorija za hemiju i biologiju u područjima pogođenim poplavama”, dodao je McGuffie.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala EU.

Ova pomoć dio je finansijskih sredstava koje je EU obećala na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine.

Posted by on 2015-02-15. Filed under Bijeljina, Brčko, Doboj, Domaljevac / Šamac, Maglaj, Odžak, Orašje, Šamac, Šamac / Domaljevac, Vijesti iz BH gradova, Zavidovići, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login