EURO 2016: Večeras finale Francuska – Portugal

EURO 2016Petnaesto Evropsko nogometno prvenstvo završava se večeras na pariskom “Stade de Franceu”, finalnom utakmicom između domaće selekcije Francuske i Portugala.

Francuzi će pred domaćom publikom jurišati na svoju treću evropsku krunu, dok će se Portugalci u svom drugom finalu boriti za prvu titulu.

Ulogu favorita u finalu imat će Francuzi, na čijoj su strani statistika i istorija.

“Galski pijetlovi” su protivnike sa Pirenejskog poluotoka pobijedili 18 puta u 24 susreta, od kojih dva puta u polufinalu EP-a, 1984. i 2000. U slučaju osvajanja titule Francuzi bi se na vrhu liste izjednačili sa Španijom i Njemačkom sa po tri naslova evropskog prvaka.

Selektor Francuza Didier Deschamps ističe da je finale “unikatna” utakmica.

– Mišljenja sam da će igrači odigrati 100 posto kao što su igrali u ovih zadnjih šest utakmica. Portugalci imaju potencijal i zasigurno nisu ovdje pukom srećom. Bilo bi sjajno ako uspijemo da neutrališemo Ronalda i ograničimo njegov uticaj – kazao je Deschamps.

Njegov kolega na drugoj strani Fernando Santos uvjeren je da će Portugalci u finalu ispisati nove stranice istorije.

– Ovo je prvo finale između Portugala i Francuske i ja sam uvjeren da će Portugal ući u istoriju. Želim da Francuzi nastave s pričom da je Portugal pobijedio, iako to nije zaslužio, a mi da odšetamo s trofejom u rukama. Moja ekipa je od početka puna samopouzdanja – rekao je Santos.

Na “Stade de Franceu” finaliste će predvoditi zvijezde Cristiano Ronaldo i Antoine Greizmann.

Ronaldo je s Argentincem Lionelom Messijem najveća zvijezda posljednjeg desetljeća. Portugalac je u Francuskoj postigao tri gola, a ukupno devet na evropskim prvenstvima, čime se na vrhu vječne liste izjednačio s nekadašnjom francuskom zvijezdom Michelom Platinijem.

Na drugoj strani Greizmann, na svom prvom turniru Starog kontinenta, sa šest golova najvjerovatnije je već osigurao titulu najboljeg strijelca prvenstva.

Portugalci su svoje jedino finale na EP-a igrali 2004. godine kada su na domaćem terenu u Lisabonu neočekivano poraženi od Grčke.

Francuzi su prvu titulu prvaka Evrope osvojili 1984. kada su također bili domaćini, a drugu 2000-te u Belgiji i Holandiji.

Posted by on 2016-07-10. Filed under EURO, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login