European Rails of Peace 2012

European Rails of PeaceEuropean Rails of Peace pozivaja studente iz Bosne i Hercegovine od 18 do 25 godina koji  trenutno studiraju na nekom od univerziteta u BiH da sudjeluju u projektu European Rails  of Peace 2012.

U saopćenju za javnost navodi se da projekt ohrabruje studente iz BiH, Srbije i Kosova da upoznaju vršnjake iz tih i  drugih evropskih zemalja.

“Nudi im besplatnu Inter-Rail kartu u trajanju od 15 dana (od kraja jula do polovine augusta 2012.), jednu kartu za voz od mjesta prebivališta do granice (Inter-Rail karte ne važe u državi prebivališta), smještaj i hranu tokom dana sastanaka i seminara”, ističe se.

Ovaj putujući projekt osnovni fokus ima na promoviranju interktulturalnog dijaloga i svijesti o Evropi i Evropskoj uniji među mladima od 18 do 25 godina iz različitih etničkih zajednica u BiH, Srbiji i Kosovu, kao i među mladima i vršnjacima iz zemalja EU.

Inicijativa projekta je promovirati djelovanje interkulturalnog dijaloga, mir na Balkanu, svijest o Evropi i mogućnosti putovanja mladih.

U prvom dijelu projekta ( posljednja trećina mjeseca jula) svi sudionici će se sastati u nekim gradovima bivše Jugoslavije i Rimu. Tokom tih sastanaka, imat će prilike da prevaziđu predrasude i stereotipe, da rade u grupi i razvijaju nove projekte i da razgovaraju o temama kao što su sjećanje i pomirenje, ograničeno kretanje u regionu, poštovanje prema različitostima, evropskom identitetu i ostalom.

Za drugi dio projekta predviđeno je da sudionici sami organiziraju putovanje vozom po Evropi sa besplatnom InterRail global pass kartom.

Rok za predaju aplikacije je 15. juni. Aplikacija se može preuzeti sa stranicewww.europeanrailsofpeace.eu

Popunjene aplikacije trebaju se poslati najkasnije do 15. Na naznačenu adresu.

Posted by on 2012-06-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login