Evropski sud za ljudska prava: Obavezna vakcinacija je legalna

Evropski sud za ljudska prava donio je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima.

vakcina
vakcina

Presuda je donijeta povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije djece, prenosi Tanjug, pozivajući se na DW.

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv korona virusa, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla imati implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su dosad odbijali da prime vakcinu.

Sud je odlučio da obavezna vakcinacija ne krši član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravo poštovanja privatnog života.

Ova presuda „pojačava mogućnost nametanja obavezne vakcinacije u uslovima epidemije korona virusa“, rekao je Nicolas Hervieu, pravni ekspert, za agenciju AFP.

Potreba za rasprostranjenijom vakcinacijom u cilju postizanja kolektivnog imuniteta izazvala je debatu u pandemiji korona virusa.

U Češkoj je obavezna vakcinacija djece protiv devet bolesti.

Posted by on 2021-04-09. Filed under EU, Magazin, Svijet, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login