Fabrika duhana Mostar više nikad neće proraditi

Fabrika duhana MostarFabrika duhana Mostar više nikada neće biti pokrenuta, stav je nadležnog federalnog sindikata i nekih od bivših radnika tog nekadašnjeg giganta. FDM je radio čak i tokom rata i nakon njega, ali je početkom 2000-ih raznim malverzacijama doveden do milionskog duga, te je danas to tek napuštena zgrada na atraktivnoj lokaciji u gradskom jezgru Mostara.

Upravni odbor Agencije za privatizaciju Federacije BiH ovih dana je odlučio da Agencija o još jednom neuspjelom pokušaju prodaje FDM-a obavijesti entitetsku vladu, čime je ponovo skrenuta pažnja javnosti na taj slučaj.

Pomoćnik direktora za prodaju Agencije za privatizaciju Federacije BiH Fikret Talić podsjetio je za naš radio da je do sada bilo ukupno sedam neuspješnih prodaja Fabrike duhana Mostar, uključujući i sporazumni raskid ugovora sa bugarskom firmom “Pazardžik” zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza.

“Od 2008. godine preduzeće ne radi, ne radi finansijske izvještaje, nema uprave, nema nadzornog odbora, tako da je vrlo teško uspostaviti komunikaciju sa Fabrikom duhana“, kaže Talić.

Fabrika duhana Mostar je u međuvremenu izgubila tržište, ali i brojne sudske sporove koje su radnici dobili po tužbama za neisplaćene plate, penzijsko i zdravstveno osiguranje i druga potraživanja.

Pomoćnik direktora za prodaju Agencije za privatizaciju FBiH Fikret Talić ipak kaže da to u suštini i nije najveći problem, nego neriješeno ekonomsko-finansijsko stanje, odnosno što se ne zna tačno koliki je minus FDM-a.

“Vlada je i 2010. godine donijela zaključak kojim je zadužila nadzorni odbor i upravu Fabrike duhana Mostar da pokrenu aktivnosti u skladu sa zakonom o stečajnom postupku. Također i 2011. godine Vlada je donijela zaključak kojim je zadužila Poreznu upravu, kao jednog od povjerilaca, da podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. Međutim, niko od ovih povjerilaca taj postupak nije pokrenuo“, pojašnjava Talić.

Rezultat svega je da je u toku, kako saznajemo, rasprodaja pokretne imovine po pravosnažnim presudama u korist radnika, pa je od nekadašnjeg proizvodnog giganta ostala tek zgrada i atraktivna lokacija u naselju Tekija, u gradskom jezgru Mostara.

Vijest da je Agencija za privatizaciju FBiH ovih dana vladu tog bh entiteta obavijestila o još jednoj neuspjeloj prodaji Fabrike duhana Mostar, nekadašnje radnike uopće nije iznenadila.

“Sad kad je došla na nulu, kad su se sve mašine prodale i ostala samo gola ledina, radnici znaju da od toga više nema ništa. Sad radnici nemaju više, da ti pravo kažem, nikakvog motiva ni da čuvaju, jer nemaju više ni šta čuvati. Od koga? Nikakve više šanse nema za prodaju. To će na kraju neko uzeti za dinar i nešto drugo napraviti. Od fabrike više nema ništa, to radnici znaju“, rekao nam je član nekadašnjeg Sindikata Fabrike duhana Mostar Goran Spahić.

Snage iza Vlade

Sa cijelim slučajem upoznati su i u Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT).

Predsjednik tog sindikata, Mehmed Avdagić rekao je za Radio Slobodna Evropa da su se godinama bezuspješno borili za spas Fabrike duhana Mostar.

“Fabrika duhana Mostar, odgovorno tvrdim, nikada više neće biti pokrenuta, ali može se taj lokalitet za neku drugu namjenu koristiti“, konstatuje Avdagić.

Avdagić o tome ko je krivac za propast nekadašnjeg mostarskog giganta kaže:

“Ovaj sindikat je već preko deset godina pokušavao, međutim, ne možemo, jer su velike snage izvan Vlade, koje zloupotrebljavaju Vladu i čine ovo što čine da se određene proizvodnje gase i time nestaju radna mjesta.“

Predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić naglašava da iza uništenja FDM stoji zapravo politika:

“Od istih stranaka, kadrovi istih stranaka koje su i danas pobjednici, oni su ti koji su kumovali nestanku i gašenje Fabrike duhana u Mostaru. Oni su itekako involvirani u Fabriku duhana. Kapital se izvlači i preusmjerava.“

Podsjetimo i da je ljetos Tužilaštvo HN kantona u Mostaru pokrenulo istragu o slučaju propasti FDM-a.

Glavni tužilac Mladen Jurišić u julu je za naš radio rekao da u krivičnoj prijavi i izvještaju Finansijske policije o FDM-u iz 2006. godine stoje krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u privredi, te zaključivanje štetnih ugovora.

“Istraga će se voditi protiv rukovodstva Fabrike duhana, tamo negdje od 2000. do 2003. godine, kad se sve dešavalo ovo što se dešavalo, i koji su faktički odgovorni za propast ove firme“, najavio je Jurišić.

Iz izvora u Tužilaštvu HN kantona se saznaje da je FDM 2001. godine poslovao sa dvije firme sa Kipra, a minus, samo iz tog poslovanja, navodi se, iznosi preko 1,250.000 eura. Radilo se i sa izvjesnom bankom iz Sarajeva, za koju se u dokumentima Tužilaštva tvrdi da uopće nije registrirana kod Suda.

U Tužilaštvu HN kantona smo ljetos još saznali i da u izvještaju Finansijske policije stoji da je skoro 7,000.000 eura bio dug FDM-a samo prema Poreznoj upravi i dobavljačima, ne računajući obaveze prema radnicima, pa će ukupni minus biti utvrđen tek nakon potpune istrage.

rse / bih-x

Posted by on 2014-11-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login