Ferrari najmoćniji brend na svijetu

Ferrari

Ferrari

Najmoćniji brend na svijetu je italijanski proizvođač luksuznih automobila, Ferrari, koji se našao ispred divova kao što su Google i Coca-Cola.

Po rezultatima nove studije konsultantske kompanije Brand finance, Ferrari je osvojio prvo mjesto u kategoriji snage brenda, dok je u kategoriji sveukupne vrijednosti brenda uvjerljivo prvo mjesto odnio Apple.

Pri procjenjivanju snage brenda u obzir su uzeti parametri poput prosječnog prihoda od svakog klijenta, sredstva potrošena na marketing, lojalnost klijenata, po kojima je Ferrari među 500 drugih kompanija izbio na sam vrh liste.

S druge strane, kada je riječ o ukupnoj vrijednosti brenda, sa “samo” 3,6 milijardi USD, Ferrari predstavlja čist prosjek.

“Uvijek je zadovoljstvo biti prvi na listama, pogotovo kada su u konkurenciji neke od najpoznatijih kompanija na svijetu”, kazao je predsjednik Ferrarija, Luka di Montezemolo.

Posted by on 2013-02-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login