Festival kamerne muzike SCMF kao muzička učionica

 festival kamerne muzike Predstojećeg 24. avgusta u Sarajevu započinje internacionalni festival kamerne muzike u našem regionu – Sarajevo Chamber Music Festival. U organizaciji Muzičke akademije u Sarajevu, učesnici, prestižni svjetski muzičari, paralelno će voditi program Sarajevo Chamber Music Institute, namijenjen najtalentovanijim mladim muzičarima regiona.

Koncepcija Sarajevo Chamber Music Festival usmjerena je osvještavanju prostora za postojanje i promišljanje muzičke umjetnosti i njenih najviših odstignuća. Ovo je veoma značajno u kontekstu postojećeg populističkog odnosa prema umjetnosti u BiH, u čijem se javnom prostoru muzika vrednuje isključivo prema njenoj sposobnosti da bude ugodna i dopadljiva, dok se sve biše zanemaruje vrijednost i težina umjetničkog stvaranja. Sarajevo Chamber Music Festival usmjeren je stoga ka produkciji muzičkih događaja koji će predstaviti neka od najznačajnijih djela muzičke literature koji definiraju muziku kao umjetnost, a u ovogodišnjem izdanju fokus je usmjeren da opusima velikana kamerne muzike, Antonína Dvořáka i Franza Schuberta. Pri tome, prihvaćajući činjenicu da izvođenje i razumijevanje muzičke umjetnosti i njenih sofisticiranih prostora ne dolazi samo po sebi, te da napor stvaranja mora biti praćen naporom procesa razumijevanja, SCMF priređuje niz programa kojima će ova muzika biti obrađivana na edukativnom nivou – majstorske radionice za mlade muzičare, tematska predavanja i posebno edukativne intervencije prilikom samih koncerata na kojima će izvođači direktno analizirati i davati upute za slušanje izvođenih djela.

Aktivnosti edukativnog programa Sarajevo Chamber Music Festivala objedinjene su po nazivom Sarajevo Chamber Music Institute, kojim rukovodi jedan od najznačajnijh američkih ansambala, Manhattan String Quartet. Ovi prestižni muzičari pozvali su sve učesnike koncertnog programa da uzmu učešću u desetodnevnom radu sa odabranim studentima iz BiH i regiona u majstorskim radionicama koje će biti realizirane u toku trajanja festivala u prostorima Muzičke akademije. Nakon dvomjesečnog konkursa, odabrano je pedeset studeneta sa muzičkih akademija iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Zagreba, Splita, Ljubljane, Beograda, Graza, Skoplja, koji će u Sarajevu raditi u ansamblima koji će između njih biti formirani, i čiji će rad rezultirati zajedničkim koncertom 31. avgusta u Domu OS BiH.

Napominjemo, Sarajevo Chamber Music Festival bit će održan u periodu od 24. avgusta do 1. septembra. Svi koncerti će biti održani u Domu oružanih snaga BiH, svaki dan (osim nedjelje, 26. avgusta) sa početkom u 19.30. Učesnici programa su Manhattan String Quartet (SAD), David Finckel & Wu Han (SAD), Benjamin Bloomfield (SAD), Yeonju Jeong (Južna Koreja/BiH), Sangmi Lim (Južna Koreja/SAD), Dino Mulić (BiH/SAD), Boris Rener (Slovenija), Alexander Swete (Austrija), Christopher Taylor (SAD). Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Posted by on 2012-08-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login