Fidel Castro slavi 86. rođendan

Fidel Castro

Fidel Castro

Fidel Castro, nekadašnji predsjednik Kube, proslavlja danas 86. rođendan diskretno i daleko od očiju javnosti.

On je rođen 13. augusta 1926. od oca Španca i majke Kubanke. Castro je postao heroj kubanske revolucije kada je 1959. godine zbačen sa vlasti Fulgencio Batista.

Fidela, komunističku ikonu u jeku hladnog rata, antiameričkog i antiimperijalističkog lidera, pristalice smatraju velikim revolucionarom, a kritičari nemilosrdnim diktatorom.

Vodio je Kubu 50 godina, a 2006. je zbog zdravstvenih problema vlast prepustio mlađem bratu Raulu. Iako se povukao sa vlasti, on i dalje igra važnu ulogu na Kubi i stalni je konsultant svom bratu.

Fidel Castro se rijetko pojavljuje u javnosti, a vrijeme provodi pišući knjige i kolumne o raznim međunarodnim pitanjima.

Posljednje pojavljivanje Fidela Castra u javnosti bilo je krajem marta kada se sastao sa papom Benediktom Šesnaestim.

Kubanska džudistkinja Idalis Ortiz koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu u kategoriji do 78 kilograma je zahvalila porodici, prijateljima, trenerima i svom predsjedniku Raulu Castru i njegovom bratu Fidelu.

Posted by on 2012-08-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login