FIFA mora povećati broj azijskih ekipa na prvenstvima svijeta

FIFA, Sepp Blatter

FIFA, Sepp Blatter

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter izjavio je da će se na kongresu 30. i 31. maja na Mauritiusu raspravljati o povećanju broja azijskih reprezentacija na svjetskim prvenstvima.

Blatter je u malezijskom Kuala Lumpuru rekao da FIFA mora povećati broj azijskih ekipa na prvenstvima svijeta jer Azija doprinosi s čak 50 posto novčanih sredstava kojima raspolaže FIFA i zaslužuje veću pažnju.

Primjera radi, FIFA od Evrope godišnje dobiva manje od 20 posto ukupnih novčanih sredstava, a ima zagarantiranih 13 mjesta na svjetskim prvenstvima na kojima učestvuju 32 ekipe. S druge strane, Azija ima samo četiri zagarantovana mjesta, a peto mogu izboriti putem dodatnih kvalifikacija, prenosi STA.

Blatterova inicijativa je dobila veliku podršku Azijaca, koji su mu obećali dati podršku ukoliko se kandiduje za novi predsjednički mandat u FIFA-i.

Posted by on 2013-05-03. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login