FIFA o tehnologiji: Fudbal mora ostati ljudski!

Gol

Gol

Iako je predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, javno odškrinuo vrata kamerama na gol-crtama i mikročipovima u loptama kako bi primirio bijes javnosti nakon učestalih sudijskih previda koje su kulminirale Henryjevim “cepelinom”  i Kloseovim “ofsajdom” , taj toliko očekivani 6. mart, datum sastanka Međunarodnog odbora fudbalskih  saveza (IFAB) koji brine o pravilima još od 1886., završio je očekivanom odlukom: ne tehnologiji!

Odluka je pala nakon prezentacije eksperimenata sa kamerama koje snimaju crtu gola ili loptama koje imaju mikročipove pomoću kojih se “zna” je li prešla crtu gola ili igrališta. Uzalud tenis i kriket, malo stariji sportovi od fudbala, imali “oko sokolovo””, IFAB je, prema navodima glavnog sekretara FIFA-e Jeromea Valckea, rekao konačno “ne” uvođenju tehnologije i daljim eksperimentisanjem njome. Radije će povećati broj sudija (ljudi) koji će nastaviti provoditi svoje “slobodno sudijsko uvjerenje”, na užas navijača.

“Teško mi je to razumjeti iz jednog jednostavnog razloga: normalno je željeti postići maksimalnu pravednost”, izjavio je Arsene Wenger, trener inovator u mnogim stvarima.

Razočarani su i brojni treneri takozvanih malih saveza i klubova, onih koji su najčešće oštećeni spornim odlukama sudija. Ljudsko, dakle sudijsko oko jest nesavršeno, ali upravo zato sudije, koji su samo ljudi, podsvjesno češće “pogriješe” u korist većih i politički moćnijih, ne nužno i najbogatijih.

Svjetski mediji kritički su dočekali najnoviju odluku FIFA-ina Boarda. “La Gazzetta dello Sport” čak tvrdi da su engleski i škotski predstavnik u IFAB-u bili “za”, ali su ih izdali Velšani i Sjeverni Irci. FIFA, koja ima četiri glasa, bila je protiv.

“Odluka na pitanje o potrebi uvođenja tehnologije u fudbal nije bila jednoglasna, ali je na kraju negativna”, odbrusio je nadmeno Valcke, a sa jednom rečenicom javili su se i IFAB-ovi delegati:

“Ljudski pogled na fudbal je najbitniji. Najveći trenuci ovog sporta, kakvi god bili, polemiziraju se među navijačima tokom historije. Zato je fudbal i tako uzbudljiv”, rekao je Jonathan Ford, predstavnik Walesa.

“Fudbal mora zadržati ljudskost, to ga čini toliko veličanstvenim”, dodao je Irac Patrick Nelson.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login