Film “Dobra žena” Mirjane Karanović na Sundance Film Festivalu

Mirjana Karanović

Mirjana Karanović

“Dobra žena”, rediteljski prvijenac glumice Mirjane Karanović, imaće svjetsku premijeru u sklopu međunarodnog takmičarskog programa, na Sundance Film Festivalu od 21. do 31. januara.

– Ovo je najbolji način da promovišem svoje prvo autorsko filmsko djelo. Izuzetno sam ponosna, ne samo zbog sebe, nego zbog čitave ekipe koja me s puno poverenja, ulažući gotovo podjednaku energiju kao i ja, pratila na tom putu stvaranja – rekla je Karanović povodom učešća na Sundance Film Festivalu.

Film “Dobra žena” je nastao u produkciji “This and That Productions“ iz Srbije, a producentica je Snežana Penev.

Bosanskohercegovački koproducent filma je “Deblokada“ iz Sarajeva, koproducenti Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, a podržan je i od Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

“Dobra žena“ za koju je Mirjana pisala i scenario, uz saradnike Stevana Filipovića i Darka Lungulova, je film o suočavanju s ličnom prošlošću i spoznaji.

Nakon 30 godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće.

Uz Mirjanu Karanović koja se u filmu pojavljuje i kao glumica, vrlo zapažene uloge su ostvarili Boris Isaković, Jasna Đuričić, Hristina Popović, Ksenija Marinković te bh. glumci Vlado Kerošević i Ermin Bravo.

Direktor fotografije je Erol Zubčević. Post-produkciju slike i dizajn plakata radila je Fabrika Sarajevo.

Najveći festival nezavisnog filma u svijetu Sundance Film Festival objavio je selekciju takmičarskog programa The World Cinema Dramatic.

Tom prilikom, direktor i osnivač Sundance Instituta Robert Redford rekao je da su svi izabrani filmovi i reditelji jedinstveni po snazi svojih priča i vizija, te da će nakon svoje američke premijere krenuti na put po cijelom svijetu, saopćila je “Deblokada”.

Posted by on 2015-12-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login