Film ‘Mater’ otvara ovogodišnji Mostar film festival

Film “Mater”, dugometražni prvijenac Jure Pavlovića otvorit će četrnaesti Mostar film festival (MFF) koji počinje u petak, 16. oktobra u formi autokina.

Mater, film
Mater, film

Ljubitelji filmske čarolije u autokinu će prve večeri imati priliku gledati film koji istražuje kompliciran odnos majke i kćerke.

Kćerka Jasna se nakon dugo vremena vraća doma iz svog užurbanog života u Njemačkoj, kako bi se brinula o bolesnoj majci Anki, koja stanuje u malom selu u dolini Neretve. Upravo je zbog majke i njenog autoritativnog i tvrdoglavog ponašanja ranije i otišla u inozemstvo.

Čak i sada kada je prikovana za krevet, majka Anka zrači snažnim autoritetom. Dani prolaze, a njih dvije zapliću se u mrežu zamjeranja od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći. Međutim, posjeta se produžava te na vidjelo počinju izlaziti stare obiteljske tajne koje će ih obje natjerati da preispitaju narušene obiteljske odnose.

Glavne uloge tumače glumice Daria Lorenci Flatz i Neva Rošić. Svjetsku premijeru film je imao na Tallinn Black Nights Film Festivalu krajem prošle godine. Prikazan je i na beogradskom FEST-u, gdje je nagrađen kao najbolji film regije. Na Pula film festivalu dodijeljene su mu tri Zlatne Arene – za glavnu žensku ulogu Dariji Lorenci- Flatz, za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i za kameru Jani Plećaš, a redatelj Jure Pavlović dobio je nagradu “Breza” za najboljeg debitanta.

Redatelj Jure Pavlović ranije je sa svojim kratkim filmom “Piknik” osvojio europskog “Oscara”, prestižnu nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film, priopćilo je Organizacijski tim MFF-a.

Posted by on 2020-09-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login