Film o Srđanu Aleksiću prikazan u Trebinju

KrugoviFilm Krugovi, režisera Srdana Golubovića, posvećen hrabrom Trebinjcu Srđanu Aleksiću, obišao je Evropu, a u subotu uvečer premijerno je prikazan i u junakovom rodnom Trebinju, javljaju Nezavisne.

Suze i burni aplauzi preplavili su prepunu dvoranu Doma kulture, gdje je ispričana priča inspirisana mladićem koji je ratne 1993. godine poginuo braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Njegovo herojstvo je, kako je nedavno naglasio Golubović, “najsrpskija priča, dostojna djela mladog Trebinjca”. To je potvrdio i u subotu uveče na premijeri, kada su se uz njega na pozornici pojavili glumci Vuk Kostić, koji tumači Srđanov lik, i Nebojša Glogovac, koji glumi njegovog druga, kao i Milan Stojanović, direktor filma.

Srđanov otac Rade Aleksić treći put je pogledao film i kaže da mu je svaki put sve bliži srcu, jer je “svaka scena doprinijela glavnoj ideji, prikazujući da je čovjek spasen”.

“U brojnim scenama na najupečatljiviji način progovara čovjek, a to je meni veoma važno, to je ono što bi svima trebalo da bude vodilja – da smo svi jedni drugima prijatelji, da nam je svaki mladi čovjek sin”, rekao je Rade.

Žalostan što u Trebinju nije bio Aleksandar Berček, koji, glumeći oca, u stvari glumi njega samoga, Aleksić dodaje kako je oduševljen cjelokupnom glumačkom postavom te da je mladi Kostić dobro iznio svoju ulogu, u kojoj se prepoznaje dobrota njegovog Srđa.

“Iako mi je Srdan prilikom snimanja iznio neke sumnje u sebe samoga, ja sam iz tadašnje njegove energije vidio da će on uspjeti i uspio je – da sačuva čovjeka iz vrtloga u kome smo tada bili, a ja mu na tome i ovaj put zahvaljujem”, rekao je junakov otac sa suzama u očima.

‘Ovaj film je proljudski’

Srećan i ponosan što je snimao film u Trebinju, ali i zbog činjenice što je veoma dobro primljen, režiser Srdan Golubović je istakao da je vjerovao da će Trebinjci prepoznati ljudsku crtu ovog ostvarenja i nije se prevario.

“Imao sam veliku tremu pred projekciju filma na kome sam radio godinama, ali uvek uz bojazan da li će film biti dostojan dela Srđana Aleksića, pa sam još srećniji kada vidim ovako dobar prijem”, naglasio je Golubvović nakon premijere.

“Ovo nije antisrpski film, već jedna od najsrpskijih priča iz proteklog rata, a ja sam tu potpuno čistog obraza, jer smatram da nas ovo ostvarenje prikazuje u najboljem svetlu, da nije ni prosrpski ni probošnjački ni prohrvatski, već proljudski, jer sam se trudio da etičnost i ljudskost uzdignem na najveći nivo”, istakao je Golubović.

Priznavši kako je i sam ganut atmosferom i prijemom u Trebinju, glavni glumac Vuk Kostić poručio je svima onima koji ne vjeruju u dobronamjernost filma da ga najprije pogledaju, nakon čega će ostati dirnuti njegovom pričom.

“Neka ljudi pogledaju film, nakon koga će sigurno biti dirnuti pričom baš onako kako je Srdan i hteo da reaguju”, kazao je Kostić.

Nebojša Glogovac, koji je, kako kaže, sa uzbuđenjem očekivao premijeru filma, sa istim je uzbuđenjem i snimao u svom rodnom Trebinju.

“Prvi put glumim u Trebinju, a ova uloga je, među mojim brojnim ostvarenjima, emotivno jedna od najznačajnijih”, rekao je Glogovac.

U Krugovima se odvijaju tri paralelne priče, u Trebinju, Beogradu i njemačkom gradu Haleu, prateći likove koji su kao svjedoci događaja iz prošlosti motivisani da donesu odluke koje će im promijeniti živote.

Posted by on 2013-03-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login